F-35 εναντίον F-15X, Lockheed Martin εναντίον Boeing και στη μέση το Ισραήλ

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ψάχνει εδώ και καιρό να αναβαθμίσει το στόλο των μαχητικών της και πλέον βρίσκεται μπροστά σε μία απόφαση που θα σηματοδοτήσει το μέλλον της.

Η κλεψύδρα «άδειασε» και το Ισραήλ πρέπει να πάρει μία απόφαση, περισσότερα F-35, της Lockheed Martin, ή την αναβαθμισμένη έκδοση των F-15, της οικογένειας των F-15X, της Boeing;

Μια ανώτερη στρατιωτική πηγή δήλωσε στο Breaking Defense ότι και οι δύο ανταγωνιστές είναι απαραίτητοι και το ερώτημα είναι ποιος θα κόψει πρώτος το «νήμα»: «Η IAF (Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία) χρειάζεται 75 F-35s αλλά και την προηγμένη έκδοση των F-15, αυτό είναι δεδομένο, το θέμα είναι για πιο θα κινηθεί πρώτα, πιο είναι το πιο σημαντικό».

Η Lockheed Martin έστειλε νωρίτερα τον Δεκέμβριο τον Gary North, αντιπρόεδρο της εταιρείας για τις απαιτήσεις των πελατών και πρώην επικεφαλής της Pacific Air Force να πιέσει όσο μπορεί ώστε η μπίλια να κάτσει στα F-35 και μάλλον το πέτυχε: Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η Ισραηλινή Αεροπορία έχει στείλει αίτημα RFI στις ΗΠΑ για να λάβει περισσότερες πληροφορίες γύρω από μια πιθανή αγορά ακόμα περισσότερων F-35.

Ο North είπε ότι η Lockheed Martin μεταβίβαζε όλα τα σχετικά στοιχεία για να απαντήσει στο ισραηλινό αίτημα και προχώρησε σε εγκώμια για τις ικανότητες του μαχητικού, ειδικά για την τεχνολογία stealth και την ικανότητα συνένωσης και άμεσης μετάδοσης δεδομένων σε άλλες πλατφόρμες. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημα στην ισραηλινή βιομηχανία, για τη συνδρομή της στο πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού, και ανέφερε ότι τα οικονομικά οφέλη από τη συμμετοχή τους ήταν τουλάχιστον $1,76 δις μέχρι το προηγούμενο εξάμηνο. Τα συνολικά έσοδα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα $5 δις. Η Elbit μαζί με την Rockwell Collins κατασκευάζει το σκοπευτικό σύστημα επί κάσκας και η IAI παράγει πτέρυγες και επιστρώσεις πτερύγων.

Σύμφωνα με το «Breaking Defense», μέσα στο 2020 αναμένεται να φθάσει στο Ισραήλ ένα αεροσκάφος του τύπου, που θα αξιοποιείται αποκλειστικά για δοκιμές. Το συγκεκριμένο F-35 θα γίνει διαθέσιμο το καλοκαίρι και είναι σχεδιασμένο να υιοθετεί ισραηλινά συστήματα και όπλα. Η κατασκευή του ειδικού F-35 κράτησε δύο χρόνια και έγινε σύμφωνα με τις ισραηλινές απαιτήσεις.

Με πληροφορίες από: Breaking Defense