F-35: Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις δηλώσεις Τσαβούσογλου για τα μαχητικά

Στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 , απάντησε το Στειτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε χθες, Κυριακή, κατά την διάρκεια συνέντευξής του, ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη τα αμερικανικά μαχητικά και δεν επιθυμεί να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35. «Δεν επιδιώκουμε να μπούμε πίσω στο πρόγραμμα. Αυτό που θέλουμε είναι να πάρουμε πίσω τα λεφτά που δώσαμε πριν αποκλειστούμε από αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πλέον η Τουρκία κατασκευάζει τα δικά της εθνικά μαχητικά.

Σήμερα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου, και ερωτώμενος για τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου δήλωσε: «Οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει για την αναστολή συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και είναι γνωστές. Η προμήθεια των S-400 από τη Ρωσία έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι σύμμαχοι του NATO για τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά συστήματα».

Επίσης, σχολιάζοντας τις επιθέσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνει τη θέση του ενός ή του άλλου υποψηφίου στις επικείμενες εκλογές. «Θα παρακολουθήσουμε στενά την εκλογική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να είναι ελέυθερη και δίκαιη», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ αποκάλυψε χθες ότι οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία να δώσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά η Άγκυρα αρνήθηκε.