F-35: Η Γερμανία «παίρνει τη θέση» της Τουρκίας στην παραγωγή του κεντρικού τμήματος της ατράκτου

Η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin υπέγραψε επιστολή προθέσεων (LOI) με την γερμανική εταιρεία Rheinmetall για την παραγωγή του κεντρικού τμήματος της ατράκτου των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Γερμανία. Αυτή η παραγωγή πραγματοποιούνταν μέχρι τώρα από την Turkish Aerospace Industries (TUSAS).

Συγκεκριμένα, αυτή η πιθανή συνεργασία θα δημιουργήσει μια δεύτερη ολοκληρωμένη γραμμή συναρμολόγησης για τη κεντρική άτρακτο του F-35 (IAL) στη Γερμανία.

Η Τουρκία, η οποία είναι μεταξύ των συμπαραγωγών του προγράμματος F-35, αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο του 2021, λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400. Πριν αφαιρεθεί από το πρόγραμμα, περίπου 11 τουρκικές αμυντικές εταιρείες παρήγαγαν αρκετά κρίσιμα εξαρτήματα για το μαχητικό αεροσκάφος F-35 Lightning II.

H απομάκρυνση της Τουρκίας προκάλεσε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Η Turkish Aerospace Industries, η οποία είναι μεταξύ των 11 εταιρειών που αναφέρθηκαν, παρήγαγε το το κεντρικό τμήμα της ατράκτου του F-35 που επρόκειτο να παραδοθεί στη Northrop Grumman (η οποία διατηρεί την πρώτη γραμμή παραγωγής της ατράκτου), παραγωγή που πλέον θα κάνει η Rheinmetall. Μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα, έληξε η παραγωγή ανταλλακτικών από 11 τουρκικές εταιρείες. Η Lockheed Martin, ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος F-35, εργάζεται εδώ και αρκετό καιρό για τη διανομή των επιχειρηματικών μεριδίων τουρκικών εταιρειών σε άλλες εγχώριες και ξένες εταιρείες.

Η απομάκρυνση τουρκικών εταιρειών από το πρόγραμμα προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των F-35, οδηγώντας σε προβλήματα εφοδιασμού και αύξηση του κόστους. Οι αρνητικές επιπτώσεις της απομάκρυνσης τουρκικών εταιρειών από το πρόγραμμα αναμένεται να συνεχιστούν για αρκετό καιρό στην εφοδιαστική αλυσίδα των F-35.

Η Northrop Grumman είναι κύριος συνεργάτης στο πρόγραμμα της Lockheed Martin για τα F-35. Εκτός από την κατασκευή της κεντρικής ατράκτου και των φτερών του αεροσκάφους, η εταιρεία είναι επίσης υπεύθυνη για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη συντήρηση συστημάτων αισθητήρων, αεροηλεκτρονικών συστημάτων και λογισμικού αεροσκαφών και εκπαίδευσης.

«Η κεντρική άτρακτος IAL αναγνωρίζεται ως μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση που υποστηρίζεται από τεχνολογίες αποκλειστικά για τη Northrop Grumman, συνδυάζοντας άψογα την αυτοματοποίηση με την τεχνογνωσία μας στα εργαλεία αεροδιαστημικής», δήλωσε ο Glenn Masukawa, αντιπρόεδρος και διευθυντής του προγράμματος F-35, της Northrop Grumman. «Η συνεργασία με τη Rheinmetall αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με διεθνείς εταίρους για την κατασκευή προηγμένων αεροσκαφών», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: bulgarianmilitary.com / Φωτογραφία αρχείου