F-35: Η LM θα παραδώσει λιγότερα stealth μαχητικά το 2023 από όσα υπολόγιζε – Ποιοι οι λόγοι

Η Lockheed Martin μπορεί να μην είναι σε θέση να παραδώσει όσα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 ήλπιζε για το 2023, λόγω καθυστερήσεων που έχουν προκύψει και σχετίζονται με τις επερχόμενες αναβαθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού «Technology Refresh-3», γνωστή και ως έκδοση «Block 4» των μαχητικών.

Ειδικότερα, η Lockheed Martin είχε γνωστοποιήσει τον Δεκέμβριο του 2022 ότι αναμένεται να παραδώσει από 147 έως και 153 stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35, τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας δήλωσαν πρόσφατα ότι οι παραδόσεις των μαχητικών αεροσκαφών θα είναι λιγότερες από όσες είχαν αρχικά προγραμματιστεί, αφενός λόγω καθυστερήσεων στην παραλαβή νέων τεχνολογιών και εξαρτημάτων, αφετέρου λόγω προβλημάτων στην πλήρη ενσωμάτωση αυτών των νέων λειτουργικών συστημάτων και λογισμικών που εγκαθίστανται στα F-35, στο πλαίσιο της αναβάθμισής τους στην έκδοση «Block 4».

Υπενθυμίζεται ότι η προηγμένη έκδοση «Block 4» για το F-35 θα περιλαμβάνει πάνω από 50 βελτιώσεις, που θα επιτρέπουν στο αεροσκάφος να αντιμετωπίζει χερσαίες και εναέριες απειλές και αφορούν τα συστήματα ελέγχου πτήσης μέχρι και την συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων από τους αισθητήρες του μαχητικού, για να προσφέρουν μια συνολική «εικόνα» του πεδίου της μάχης στον πιλότο.  Αυτές οι βελτιώσεις θα αυξήσουν την δυνατότητα των πιλότων των F-35 να αναγνωρίζουν και να ανιχνεύουν στόχους. Ορισμένες πηγές ανέφεραν ότι οι αναβαθμίσεις του Block 4 θα επικεντρωθούν κατά 80% στο λογισμικό του μαχητικού.

Ο Υποπτέραρχος Μάικλ Σμιτ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος Ανάπτυξης των stealth αεροσκαφών αποκάλυψε πρόσφατα ότι η παράδοση του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35 στην αναβαθμισμένη έκδοση TR-3 μπορεί να καθυστερήσει για έναν ακόμη χρόνο, δηλαδή 16 μήνες αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Ακόμα, ανέφερε ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει πραγματοποιήσει 25 δοκιμαστικές πτήσεις με F-35 Block4 έως και τα τέλη Μαρτίου.