F-35: Η Νότια Κορέα «ψήνει» την απόκτηση 20 αναβαθμισμένων stealth μαχητικών

Μπορεί η Νότια Κορέα να προχώρησε στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους 4++ γενιάς KF-21, ωστόσο φαίνεται πως την ίδια στιγμή θέλει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον στόλο stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 που διαθέτει, στο πλαίσιο του προγράμματος «F-X» που αφορά την στρατηγική προληπτικού χτυπήματος για την αποτροπή του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας.

Στις 9 Ιουνίου, η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή συνεδρίασε με μέλη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών της Νότιας Κορέας για να συζητηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα και κατέστη σαφές ότι πρέπει να αποκτηθούν ακόμα 20 stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35A έως το 2030, ενώ υπάρχει η δυνατότητα δαπάνης έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων , αν εγκριθεί του χρόνου αυτή η πρόταση από την κυβέρνηση.

«Τρέχει» να καλύψει κενά η RoKAF

Σύμφωνα με πληροφορίες, Νοτιοκορεάτης βουλευτής δήλωσε ότι η επιτροπή αναμένεται να λάβει την τελική της απόφαση στις 13 Ιουλίου καθώς είναι «επιτακτική ανάγκη» να ενισχυθεί η Πολεμική Αεροπορία της χώρας (Republic of Korea Air Force) ώστε να αυξηθεί η αποτροπή έναντι των πυρηνικών όπλων που διαθέτει η Βόρεια Κορέα.

Εξάλλου, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία που βρίσκει την RoKAF αντιμέτωπη όχι μόνο με προβλήματα στην διαθεσιμότητα πτητικών μέσων αλλά και με αριθμητικό έλλειμμα που θα είναι πιο έντονο στα μέσα της δεκαετίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lockheed Martin παρέδωσε 40 stealth μαχητικά τύπου F-35, έκδοσης «Block 3», γεγονός που σημαίνει ότι αν τελικά η Σεούλ προχωρήσει στην προμήθεια των 20 νέων αεροσκαφών, αυτά θα είναι έκδοσης «Block 4».

Η αναβαθμισμένη έκδοση των F-35

Σύμφωνα με την Lockheed Martin, οι τρομερές δυνατότητες του F-35 βασίζονται σε περισσότερες από 8 εκατομμύρια γραμμές κώδικα (λογισμικό). Αυτές αφορούν τα συστήματα ελέγχου πτήσης μέχρι και την συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων από τους αισθητήρες του μαχητικού, για να προσφέρουν μια συνολική «εικόνα» του πεδίου της μάχης στον πιλότο.

Η εκσυγχρονισμένη έκδοση «Block 4» για το F-35 θα περιλαμβάνει πάνω από 50 βελτιώσεις, που θα επιτρέπουν στο stealth μαχητικό αεροσκάφος να αντιμετωπίζει χερσαίες και εναέριες απειλές που προέρχονται από την Κίνα και από τη Ρωσία. Αυτές οι βελτιώσεις θα αυξήσουν την δυνατότητα των πιλότων των F-35 να αναγνωρίζουν και να ανιχνεύουν στόχους, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα στόχευσης. Ορισμένες πηγές ανέφεραν ότι οι αναβαθμίσεις του Block 4 θα επικεντρωθούν κατά 80% στο λογισμικό του μαχητικού.

Φωτογραφία αρχείου Reuters