F-35: «Η Τουρκία δεν θα επιστρέψει στο πρόγραμμα των μαχητικών» λέει ο πρόεδρος της HASC των ΗΠΑ

Καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ εργάζονται για να καταλάβουν τι θα δεχτεί η Τουρκία σε αντάλλαγμα να επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στη συμμαχία, ένα αναδυόμενο ερώτημα είναι εάν θα επιτραπεί στην Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35 ως μέρος των διαπραγματεύσεων.

Η απάντηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, είναι αρκετά σαφής: «Η Τουρκία δεν επανέρχεται στο πρόγραμμα των F-35», είπε ο εκπρόσωπος Adam Smith, στους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομάδα Αμυντικών Συγγραφέων.

Η Τουρκία ήταν ο πρώτος εταίρος στο πρόγραμμα των F-35 και βοήθησε στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του μαχητικού. Το σχέδιο ήταν να αγοράσουν 100 από τα μοντέλα F-35A, τα οποία έχουν προμηθευτεί σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, μια απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 σήμανε κώδωνα κινδύνου, με τις ΗΠΑ και άλλους να εγείρουν ανησυχίες ότι το ρωσικό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών για το F-35 για λογαριασμό της Μόσχας.

Το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό χαρτί που πρέπει να παίξει η κυβέρνηση Μπάιντεν στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO, είναι να προσφέρει όπλα στην Τουρκία, ειδικά την επανένταξη στο πρόγραμμα των F-35. Ο Smith, ωστόσο, δεν βλέπει κανένα μονοπάτι προς τα εμπρός για το stealth μαχητικό για την Άγκυρα, εφόσον το S-400 υπάρχει ακόμα σε τουρκικό έδαφος.

«Δεν πρόκειται, ξέρετε, για την τιμωρία της Τουρκίας για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων. Το θέμα είναι να μην έχουμε τους S-400 στην ίδια θέση με το F-35 λόγω πιθανής απώλειας κρίσιμων πληροφοριών», είπε, προτού υποδείξει ότι υπάρχουν άλλοι μοχλοί που θα μπορούσαν ενδεχομένως να «τραβηχτούν» για να πείσουν την Τουρκία να συμβαδίσει με την Συμμαχία.

Με πληροφορίες από: Breaking Defense / Φωτογραφία αρχείου Reuters