OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35 και φρεγάτες Constellation στη Βουλή – Υπογραφές εντός Ιουλίου για τα stealth μαχητικά

24/06/2024 - 11:50
F-35
Share on FacebookShare on Twitter

* Του Κώστα Σαρικά

Την ερχόμενη Πέμπτη φέρνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή της Βουλής το πρόγραμμα απόκτησης των μαχητικών F-35 το οποίο βρίσκεται μια «ανάσα» πριν τις υπογραφές αλλά και την είσοδο στο project των φρεγατών Constellation. Δύο εξαιρετικά κρίσιμα προγράμματα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία όμως βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικό στάδιο.

Όσον αφορά την αγορά των stealth μαχητικών ουσιαστικά πρόκειται για το προτελευταίο βήμα πριν το πρόγραμμα περάσει από το ΚΥΣΕΑ αμέσως μετά την αναμενόμενη έγκριση από τη βουλή. Πρόθεση είναι ακόμα και την επόμενη εβδομάδα να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της επιστολής προσφοράς και αποδοχής του ελληνικού αιτήματος που απέστειλαν οι Αμερικανοί προκειμένου η LOA να υπογραφεί από την ΓΔΑΕΕ και να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Θα είναι το τελευταίο βήμα το οποίο θα σηματοδοτεί την είσοδο της Ελλάδας και της Πολεμικής μας Αεροπορίας στο μαχητικό 5ης γενιάς F-35 με ότι αυτό συνεπάγεται για την αλλαγή των ισορροπιών πάνω από το Αιγαίο.

Η συμφωνία θα προβλέπει την απόκτηση από την HAF 20 μαχητικών F-35 τελευταίας διαμόρφωσης block 4 συνολικού κόστους 3.47 εκ ευρώ όπως αποκάλυψε το Onalert.gr όταν έφτασε η αμερικανική LOA στην Αθήνα. Στην τιμή περιλαμβάνεται η εκπαίδευση και η υποστήριξη των μαχητικών όχι όμως τα όπλα τα οποία θα περιλαμβάνονται σε ξεχωριστή συμφωνία. Άλλωστε τα όπλα των F-35 θα είναι σχεδόν στο σύνολο τους κοινά με αυτά των F-16 Viper σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Αεροπορικού Επιτελείου.

F-35

Ανώτατες πηγές τονίζουν ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία και κυρίως για δημοσιονομικούς λόγους δεν τίθεται σε καμία περίπτωση ζήτημα ενεργοποίησης της option για την απόκτηση επιπλέον 20 μαχητικών F-35 όπως έχει ζητήσει η Αθήνα. Η δεύτερη Μοίρα F-35 προσδιορίζεται μετά το 2030 και όταν ήδη θα έχουν αποκτηθεί τα πρώτα 20 stealth μαχητικά.

Άλλωστε στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι τα επόμενα χρόνια να εξασφαλιστούν χρήματα για την ενίσχυση του Στόλου και για τα όπλα των μαχητικών τα οποία θα διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία. Τότε μόνο μπορεί να προχωρήσει η ενεργοποίηση της option για τα επιπλέον 20 μαχητικά F-35 καθώς όπως τονίζεται με νόημα από ανώτατες πηγές δεν αρκούν μόνο οι σύγχρονες πλατφόρμες για να εξασφαλίσουν την αεροπορική κυριαρχία αν δεν διαθέτουν τα ανάλογα όπλα τα οποία θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο της δυνατότητες τους.

Στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή της βουλής αναμένεται να τεθεί και η έγκριση του προγράμματος που αφορά την είσοδο της Ελλάδας στη ναυπήγηση της φρεγάτας Constellation.

Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και ήδη παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις, το «πράσινο» φως από τη Βουλή και στη συνέχεια από το ΚΥΣΕΑ αφορά την έναρξη συζητήσεων με τους Αμερικανούς για τον τρόπο συμμετοχής της Ελλάδας και του Πολεμικού Ναυτικού στο πρόγραμμα, το χρονοδιάγραμμα, τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων, την χρηματοδότηση και τη διαμόρφωση του πλοίου το οποίο θα προορίζεται για τον ελληνικό Στόλο. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου.

Tags: CONSTELLATIONF-35ΒΟΥΛΗΚΥΣΕΑ

Related Posts

MQ-9B Seaguardian
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

MQ-9B SeaGuardian: Οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη αγοράζει το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό για 1,52 δισεκατομμύρια ευρώ

24/12/2025 - 19:25
Viper
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-16 Viper: Πλήρης ανάπτυξη για τη συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου των αεροκινητήρων των αναβαθμισμένων μαχητικών από το ΚΕΑ

24/12/2025 - 17:54
Νετανιάχου - Ισραήλ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα φτιάξει μια ανεξάρτητη βιομηχανία όπλων – Η «σπόντα» για τα F-35 στην Τουρκία

24/12/2025 - 17:26

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1995 ξεκινά η κρίση των Ιμίων με το τουρκικό πλοίο Φιγκέν Ακάτ

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου πριν από τη συντριβή

MQ-9B SeaGuardian: Οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη αγοράζει το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό για 1,52 δισεκατομμύρια ευρώ

Λιβύη: Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του αντιστράτηγου Μοχάμεντ αλ Χαντάντ, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του στην Τουρκία

Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο έκαναν τουρκικό ATR-72 και UAV

Top News

Η Σμαράγδα Καρύδη μετά το reunion του «Πάρα Πέντε»: Η αγάπη σας θα μας ζεσταίνει την καρδιά για άλλα 20 χρόνια

Εριέττα Μανούρη: Υπάρχουν μέρες που σκέφτομαι πως θα ήθελα παιδιά και άλλες που λέω "τι ωραία που είμαι ανεξάρτητη"

Νετανιάχου και Τραμπ συγκυβερνήτες σε βομβαρδιστικό Β-2 που περνάει πάνω από το Ιράν - Το AI βίντεο «μήνυμα» του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού

Μπλόκα αγροτών: «Εκεχειρία» για τις γιορτές και μετά πάλι αποκλεισμοί δρόμων - Με χαμηλές ταχύτητες η έξοδος των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert