F-35: Με επιδείξεις μαχητικών οι ΗΠΑ προσπαθούν να προσελκύσουν την Ινδία – «Στην απέξω» η Ρωσία

Οι ΗΠΑ έφεραν το πιο προηγμένο μαχητικό τους αεροσκάφος, το F-35, στην Ινδία για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα μαζί με τα F-16, τα Super Hornets και τα βομβαρδιστικά B-1B, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να προσελκύσει το Νέο Δελχί μακριά από τον «παραδοσιακό» της προμηθευτή, τη Ρωσία.

Η Ινδία, απελπισμένη να εκσυγχρονίσει τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών της κατά κύριο λόγο της σοβιετικής εποχής για να ενισχύσει την αεροπορική της ισχύ, ανησυχεί για τις καθυστερήσεις του ρωσικού εφοδιασμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και αντιμετωπίζει πίεση από τη Δύση να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία στην εβδομαδιαία αεροπορική έκθεση Aero India 2023 στη Bengaluru, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή, είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της έκθεσης και υπογραμμίζει την αυξανόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και Ινδίας.

Αντίθετα, η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, είχε πολύ μικρή παρουσία. Η κρατική εταιρεία εξαγωγής εξοπλισμών Rosoboronexport είχε κοινό πάγκο με την United Aircraft και την Almaz-Antey, παρουσιάζοντας μικροσκοπικά μοντέλα αεροσκαφών, φορτηγών, ραντάρ και τανκς.

Σε προηγούμενες εκδόσεις της έκθεσης, η Rosoboronexport και τα ρωσικά προϊόντα είχαν μια πιο κεντρική θέση, αν και η Ρωσία δεν έχει φέρει μαχητικό αεροσκάφος στη Μπανγκαλόρ για τουλάχιστον μια δεκαετία, Έκτοτε, η Ινδία άρχισε να εξετάζει περισσότερα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η εμφάνιση των F-35 ήταν ένδειξη της στρατηγικής σημασίας της Ινδίας

Τα F/A-18 Super Hornets της Boeing έχουν ήδη «μπει στον αγώνα» για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών για το δεύτερο αεροπλανοφόρο του Ινδικού Ναυτικού, ενώ το F-21 της Lockheed Martin, ένα αναβαθμισμένο F-16 σχεδιασμένο για την Ινδία που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην έκθεση Aero India 2019, προσφέρεται επίσης στην ινδική Πολεμική Αεροπορία.

Το F-35 δεν εξετάζεται από την Ινδία «προς το παρόν», σύμφωνα με πηγή της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), αλλά η εμφάνιση των δύο F-35 στο Aero India για πρώτη φορά ήταν ένδειξη της αυξανόμενης στρατηγικής σημασίας της Ινδίας για την Ουάσιγκτον.

«Δεν ήταν ένα βήμα πωλήσεων», αλλά μάλλον ένα μήνυμα για τη σημασία της διμερούς αμυντικής σχέσης στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, δήλωσε ο Angad Singh, ένας ανεξάρτητος αμυντικός αναλυτής.

Οι ΗΠΑ είναι επιλεκτικές σχετικά με το ποιες χώρες επιτρέπεται να μπουν στο πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35. Όταν ρωτήθηκε αν θα προσφερόταν στην Ινδία, ο υποναύαρχος Μάικλ Λ. Μπέικερ, αμυντικός ακόλουθος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ινδία, είπε ότι η συζήτηση με το Νέο Δελχί βρισκόταν σε «πολύ πρώιμα στάδια».

Η Ρωσία είχε προμηθεύσει το Νέο Δελχί με όπλα περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια και είχε κάνει παραγγελίες για 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει πωλήσεις όπλων αξίας άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία τα τελευταία έξι χρόνια, συμπεριλαμβανομένων μεταφορικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων Apache, Chinook και MH-60, πυραύλων, συστημάτων αεράμυνας, ναυτικών όπλων και αεροσκαφών παρακολούθησης P-8I Poseidon.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία Reuters