F-35: Ο Καναδάς ετοιμάζει συμφωνία «μαμούθ» για 88 μαχητικά

Οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά σχεδιάζουν να αγοράσουν 88 μαχητικά αεροσκάφη F-35 της αμερικανικής εταιρίας Lockheed Martin, μια σύμβαση ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να ανανεώσουν τον γερασμένο στόλο τους, ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας Ανίτα Άναντ.

«Τα F-35 χρησιμοποιούνται από τους εταίρους μας στο NATO σε όλον τον κόσμο. Αποδείχθηκε ότι είναι ένα προσαρμοσμένο και διαλειτουργικό αεροπλάνο, για αυτό περνάμε στη φάση της οριστικοποίησης» της παραγγελίας, είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υπουργός, αναφερόμενη στη «νέα διεθνή πραγματικότητα» και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πρόσφατα και η Γερμανία εξέφρασε το ενδιαφέρον της να αποκτήσει τα συγκεκριμένα μαχητικά, ενώ και η Ελλάδα έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά, η οποία σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, κ.Παναγιωτόπολυο «έχει εκφράσει την ετοιμότητα να μας υποδεχθεί στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35».

Η Αυστραλία και η Φινλανδία έχουν ήδη υπογράψει για την απόκτηση δεκαδων μαχητικών. Σε γενικές γραμμές το αμερικανικό stealth μαχητικό έχει κινήσει το ενδιαφέρον σχεδόν όλων των συμμάχων των ΗΠΑ, ενώ ιδιαίτερα οι χώρες του NATO τα προτιμούν σε σχέση με τα ευρωπαϊκής κατασκευής μαχητικά.

Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι στον προτεινόμενο αμυντικό προϋπολογισμό, η Πολεμική Αεροπορία θα μειώσει τον ετήσιο ρυθμό απόκτησης των F-35, από 48 σε 33 αεροσκάφη για το 2023, καθώς αντιμετώπισαν προβλήματα στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP