F-35: «Οι ΗΠΑ δεν δίνουν stealth μαχητικά στην Ταϊλάνδη και προτείνουν F-16 Viper και F-15»

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ «απέρριψε ανεπίσημα» το αίτημα της Ταϊλάνδης να αγοράσει stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 και αντί αυτού πρότεινε την πώληση μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Viper και F-15, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Bangkok Post, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου από την βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ταϊλάνδης.

Ο αξιωματικός είπε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ταϊλάνδη επικοινώνησε με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Πτέραρχο Wannarot και του μετέφερε την αρνητική απάντηση της αμερικανικής πλευράς αναφορικά με την προμήθεια των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35, με την δικαιολογία ότι οι Αμερικανοί θεωρούν πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία.

Η πηγή πληροφόρησης τόνισε πως η Ταϊλάνδη δεν διαθέτει τις κατάλληλες και απαραίτητες εγκαταστάσεις, υποδομές και την σχετική ασφάλεια των αεροπορικών βάσεων, προκειμένου να πραγματοποιείται η φύλαξη, συντήρηση και υποστήριξη των αεροσκαφών. Μάλιστα, θα χρειαζόταν πολύς χρόνος και αυξημένες δαπάνες για να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες. Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν το αίτημα για τα F-35 «πιθανότατα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια», είπε η πηγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική πλευρά αναμένεται να δώσει την επίσημη απάντησή της τον ερχόμενο Ιούλιο και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η απόρριψη του αιτήματος, τότε η βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ταϊλάνδης θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 10,5 εκατομμύρια δολάρια, μια προκαταβολή της τάξης του 5% που είχε εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Τέλος, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας εξακολουθεί να εξετάζει άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως τα σουηδικά μαχητικά τύπου Gripen από την Saab, καθώς ήδη διαθέτουν μια μοίρα 12 μαχητικών τέτοιου τύπου.

Φωτογραφία αρχείου