F-35: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν συμφωνία με την Lockheed Martin για την απόκτηση 375 μαχητικών

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είναι κοντά σε μια συμφωνία με την εταιρεία Lockheed Martin για την απόκτηση περίπου 375 μαχητικών αεροσκαφών F-35 σε διάστημα τριών ετών, όπως ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters, σήμερα Δευτέρα.

Η συμφωνία αυτή θα επιτευχθεί εν μέσω προσδοκιών για αύξηση της τιμής για την πιο κοινή έκδοση του μαχητικού λόγω χαμηλότερων ποσοτήτων και του πληθωρισμού.

Το πρώτο F-35A κόστισε 221 εκατομμύρια δολάρια όταν βγήκε από τη γραμμή παραγωγής το 2007. Από τότε, οι ποσότητες παραγωγής και η τεχνογνωσία έχουν αυξηθεί, βοηθώντας την τιμή του stealth μαχητικού πέμπτης γενιάς να πέσει στα 79 εκατομμύρια δολάρια καθώς κέρδισε αγοραστές.

Οι συνομιλίες είχαν σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τα δικαιώματα δεδομένων, είπαν δύο πηγές. Ωστόσο, μια συνάντηση το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αποφέρει μια απόφαση τόσο για το εύρος τιμών όσο και για την ποσότητα. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, η τελική συνολική αξία κυμαίνεται γύρω στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν μέσω της πανδημίας, η Lockheed Martin άρχισε να προμηνύει ότι η τιμή του μαχητικού θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς οι οικονομίες κλίμακας μειώθηκαν και οι αλυσίδες εφοδιασμού διαταράχθηκαν.

Το F-35 διατίθεται σε τρεις εκδόσεις, το μοντέλο Α ​​για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και τους συμμάχους των ΗΠΑ. ένα μοντέλο F-35 B, το οποίο μπορεί να χειριστεί σύντομες απογειώσεις και κάθετες προσγειώσεις και το F-35C για στόλους αεροπλανοφόρων.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου