F-35: Οι ΗΠΑ ζητάνε «ενοίκιο» από την Τουρκία για τα μαχητικά που δεν πουλήθηκαν και έμειναν στα υπόστεγα

Νέα εμπόδια εμφανίστηκαν στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, αλλά και για τα F-35, από τα οποία η Άγκυρα έχει ήδη αποκλειστεί.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, η Τουρκία είχε προκαταβάλλει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35, αποκλείστηκε όμως από το πρόγραμμα και τώρα διεκδιδεί τα χρήματά της «πίσω».

Από την μεριά τους, οι ΗΠΑ ζητάνε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό ως «ενοίκιο» από την Τουρκία για τη στάθμευση των 10 μαχητικών F-35 στα υπόστεγά της, καθώς θεωρεί ότι είναι ευθύνη της Άγκυρας ο αποκλεισμός της από το πρόγραμμα, αφού διάλεξε να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα S-400, παρά τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών.

Η Άγκυρα «οργίστηκε» με την απόφαση αυτή των ΗΠΑ και πλέον διεκδικούν, όχι μόνο το 1,5 δισ που προκατέλαβαν για τα μαχητικά, αλλά επιπλέον αποζημίωση για τη «ζημιά» που υπέστη η τουρκική αμυντική βιομηχανία από τον αποκλεισμό.

Τα «παζάρια» και οι διαπραγματεύσεις για πωλήσεις μαχητικών μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, και μάλλον θα συνεχιστούν για μεγάλο διάστημα ακόμα, αφού πέρα από τις οικονομικές διαφωνίες, υπάρχουν ακόμα τα εμπόδια που βάζει το αμερικανικό Κογκρέσο, και ειδικότερα ο γερουσιαστής Μενέντεζ, στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.