F-35: Πολύ κοντά στο πρόγραμμα η Πολωνία

F-35: Πολύ κοντά στο πρόγραμμα η Πολωνία

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλαζτσάκ δήλωσε στις 29 Απριλίου ότι η πολωνική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία για τη στάθμευση αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία φέτος. Παράλληλα, και η σύμβαση για την αγορά των μαχητικών F-35 δεν είναι μακριά, όπως τόνισε.

Η ανακοίνωση του Blaszczak σε συνέντευξή του στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό TVP δείχνει ότι η Βαρσοβία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί την πιθανή ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων παράλληλα με την απόκτηση των αεροσκαφών. Η Πολωνία έχει θέσει ως στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν μια μόνιμη στρατιωτική βάση στη χώρα, προσφέροντας να πληρώσουν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια για το έργο, που ονομάστηκε “Fort Trump”.

Στις 25 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βαρσοβία, η αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Heather Wilson δήλωσε ότι μια ομάδα αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ επρόκειτο να αποσταλεί στην Πολωνία τον Μάιο για να επιδείξει τις δυνατότητες του F-35 στους υπεύθυνους του πολωνικού υπουργείου άμυνας.

Το χρονικό

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Blaszczak δήλωσε ότι η προγραμματισμένη απόκτηση 32 αεροσκαφών πέμπτης γενιάς θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της χώρας. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, η Βαρσοβία επιδιώκει να δαπανήσει 185 δισεκατομμύρια ζλότυ (48,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για νέα όπλα και εξοπλισμό μέχρι το 2026.

Η προβλεπόμενη προμήθεια αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Πολωνίας να αντικαταστήσει τα παρωχημένα σοβιετικά αεροσκάφη Su-22 και Mikoyan MiG-29.

Πρόσφατα οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 τίθεται εν αμφιβόλω λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400. Έκτοτε πιθανολογείται μια ενδεχόμενη αντικατάστασή της από ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Παρόμοια βήματα άλλωστε έχει κάνει και η Ρουμανία.

Πηγή: Defence News

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

drones
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η Νότια Κορέα θα εκπαιδεύσει μισό εκατομμύριο στρατιώτες στον χειρισμό drones για να αντιμετωπίσει την απειλή της Βόρειας Κορέας

Ο νοτιοκορεάτικος στρατός θα αποκτήσει 11.000 drones για εκπαιδευτικούς σκοπούς μέχρι το τέλος του έτους, φτάνοντας τα 60.000 μέχρι το 2029