F-35: Πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ – Την άνοιξη η επόμενη συνάντηση

Aντιπροσωπείες από τα υπουργεία Άμυνας της Τουρκίας και των ΗΠΑ πραγματοποίησαν τον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων αναφορικά με τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Ουάσιγκτον, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο το τουρκικό ΥΠΑΜ.

«Οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν στη συνέχιση των διαβουλεύσεων. Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα την άνοιξη του 2023», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Οι αντιπροσωπείες πραγματοποίησαν τον πρώτο γύρο συνομιλιών στην Άγκυρα το 2021.

Το 2019, οι ΗΠΑ έβγαλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, αφού η Άγκυρα αγόρασε το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι το ρωσικό σύστημα θα έθετε σε κίνδυνο τα μαχητικά αεροσκάφη.

Η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο συστημάτων και πρότεινε την σύσταση μιας επιτροπής να μελετήσει το θέμα. Το σχέδιο ήταν να αγοράσουν 100 από τα μοντέλα F-35A.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ζητήσει σύντομα την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να περάσει χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την προμήθεια και τον εκσγχρονισμό των F-16 στην Τουρκία.

Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου φαίνεται να έφυγε «με άδεια χέρια», αφού δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση ή πρόοδος στις συνομιλίες για τα μαχητικά αεροσκάφη.