F-35: Πρόταση «βόμβα» για την αγορά του stealth μαχητικού σε χώρα «έκπληξη»

Μετά την είδηση ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την αγορά των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μια ακόμα ενδεχόμενη συμφωνία για εξοπλιστικό πρόγραμμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους ήρθε στη δημοσιότητα.

Από ότι φαίνεται μια ευρωπαϊκή χώρα, εκτός της Ελλάδας, έχει μπει στο «παιχνίδι» για την αγορά του stealth μαχητικού πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς με την κατασκευάστρια εταιρεία να «στέλνει» την προσφορά, σε μια προσπάθεια να «προσελκύσει» τους πιθανούς αγοραστές.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον διεθνή αμυντικό τύπο, η Lockheed Martin σε συνεργασία με το αμερικανικό Πεντάγωνο έστειλαν προσφορά στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Εξοπλισμών F-35 για την ελβετική Πολεμική Αεροπορία.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το «πακέτο» περιλαμβάνει 40 περίπου μαχητικά αεροσκάφη τύπου Η πρόταση F-35 είναι μια συνολική προσφορά πακέτων που περιλαμβάνει έως και 40 αεροσκάφη F-35A, πρόγραμμα εκπαιδεύσεως, αλλά το πιο σημαντικό, τη δημιουργία θέσεως εργασίας στο έδαφος της Ελβετίας.

Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του προγράμματος F-35 είπε χαρακτηριστικά για την πρόταση αυτή ότι: «Είμαστε βέβαιοι ότι η προσφορά μας F-35 είναι η καλύτερη και πιο προσιτή λύση για τις ανάγκες της Ελβετίας, αφού προσφέρουμε ένα μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς σε κόστος αεροσκάφους τέταρτης γενιάς και το οποίο είναι ικανό να υπερασπιστεί τον ελβετικό εναέριο χώρο για δεκαετίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, το stealth μαχητικό αεροσκάφος F-35 έχει επιλεγεί από 13 χώρες και λειτουργεί από 26 βάσεις παγκοσμίως, ενώ ο συνολικός αριθμός των λειτουργικά επιχειρησιακών F-35 υπολογίζεται σε περισσότερα από 585..

Με πληροφορίες από: Defence Blog / Φωτογραφία αρχείου