F-35: Stealth μαχητικά, υπερηχητικά όπλα και νέες βόμβες θέλει «δώρο» η USAF

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) φαίνεται πως έχει καταρτίσει την δική της «λίστα επιθυμιών»,  ουσιαστικά ένα αίτημα προς την κυβέρνηση για εξοπλιστικές προμήθειες εκτός του προγραμματισμένου και εγκεκριμένου προϋπολογισμού αμυντικών δαπανών, για το οικονομικό έτος 2023 και σε αυτήν «πρωταγωνιστούν» τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35A.

Ειδικότερα, στην «λίστα επιθυμιών» αξίας 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου  979 εκατομμύρια δολάρια αφορούν την προμήθεια των νέων αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου τύπου EC-37 Compass Call, που αναμένεται να αντικαταστήσουν τα παλαιά αεροσκάφη ηλεκτορνικού πολέμου τύπου EC-130H. Με αυτά τα χρήματα η USAF θα είναι σε θέση να αγοράσει τέσσερα μεταχειρισμένα αεροσκάφη Gulfstream G550, τα οποία θα μετατραπούν από την κατασκευάστρια εταιρεία L3Harris Technologies στα EC-37 Compass Call.

Ακόμα, περίπου 921 εκατομμύρια δολάρια αφορούν την προμήθεια επτά stealth αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, αυξάνοντας τη συνολική προμήθεια μαχητικών τέτοιου τύπου σε 40 για το οιονομικό έτος 2023, ενώ φαίνεται πως θα πρόκειται για F-35 Block 4, που αποτελούν την πιο σύγχρονη και αναβαθμισμένη έκδοση των αεροσκαφών.

Εγκαταστάσεις, υπερηχητικά όπλα και νέες βόμβες

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ φαίνεται πως δίνει μεγάλη σημασία και στις υποδομές, καθώς έχει εντάξει στην «λίστα επιθυμιών» ένα πρόγραμμα αξίας 749 εκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό 26 κατασκευαστικών έργων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις εργασίες αποκατάστασης των αεροπορικών βάσεων Tyndall, Langley, Offutt από ζημιές λόγω φυσικών καταστροφών.

Επίσης, η USAF έχει προγραμματίσει μια δαπάνη ύψους 579 εκατομμυρίων δολαρίων για την συντήρηση και την υποστήριξη οπλικών συστημάτων, εστιάζοντας σε αεροσκάφη όπως τα στρατηγικά αεροσκάφη τύπου B-52 Stratofortress, μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Fighting Falcon, εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου T-38 Talon, αλλά και μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-17 Globemaster και C-5 Galaxy.

Ακόμα, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θέλουν να επενδύσουν άλλα 197 εκατομμύρια δολάρια σε δοκιμές υπερηχητικής τεχνολογίας και τέλος κάνει λόγο επίσης και στην δαπάνη αξίας 276 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια, εκσυγχρονισμό και βελτίωση βομβών τύπου Small Diameter II.