OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35 στην Ελλάδα: Τι είπε ο Μητσοτάκης για την προμήθεια των stealth μαχητικών και τα SSI

02/05/2023 - 13:33
F-35
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη σήμερα στο Open και μίλησε για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων κάνοντας αναφορά στο επίκαιρο θέμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, την στιγμή που αξιωματούχος του Πενταγώνου αποκάλυψε ότι έχουν πέσει ήδη οι πρώτες υπογραφές για να δοθεί η έγκριση από το Κογκρέσο.

Σε ερώτηση ότι υπάρχει κριτική από την αριστερή πλευρά, που λέει ότι «πολλά έδωσε ο Μητσοτάκης για όπλα» και αν τελικά χρειαζόταν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας ότι: « Η άμυνα δεν είναι διαπραγματεύσιμη για την κυβέρνησή μας. Και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πέρασαν από μια δεκαετία σημαντικών αποεπενδύσεων, ουσιαστικά. Αν θέλουμε αυτή την στιγμή να προτάσσουμε μια στιβαρή εξωτερική πολιτική και να μας λογαριάζουν οι γείτονες μας, θα πρέπει να είμαστε ισχυροί αμυντικά.

Η αναφορά στα F-35 και τα SSI

Και συνέχισε λέγοντας πως: «Δεν έχω κρύψει ότι θέλω η Ελλάδα να έχει τόσο ισχυρή αποτρεπτική δύναμη απέναντι στην Τουρκία που να μην μπορεί κανείς ποτέ να διανοηθεί να κάνει σκέψεις που ενδεχομένως να μας εμπλέξουν σε μια πολεμική σύρραξη. Τι κάναμε, λοιπόν; Εμείς κάναμε αυτές τις επενδύσεις. Ποια είναι η πορεία των δημόσιων οικονομικών; Η Ελλάδα το ‘22 είχε καλύτερα δημόσια οικονομικά από αυτό το οποίο εκτιμούσαμε. Άρα δεν «τινάξαμε τη μπάνκα στον αέρα».

Έπειτα πρόσθεσε ότι: «Κάναμε μια σειρά από στρατηγικές επενδύσεις τις οποίες τις κάναμε κυβέρνηση προς κυβέρνηση. Ξέρετε ποιοι δυσαρεστήθηκαν; Μόνο οι μεσάζοντες των όπλων […] πολύ στεναχωρήθηκαν. Βλέπω και διάφορα τα οποία γράφονται, για τον απλούστατο λόγο ότι, ας πούμε, στα Rafale ή στις φρεγάτες πήγαμε κατευθείαν ουσιαστικά. Διακρατικά. Και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κόπτεται ξαφνικά για την εγχώρια βιομηχανία ή την όποια προστιθέμενη αξία, ειδικά στα πλοία, μήπως τελικά κόπτεται για τους μεσάζοντες; Μήπως αυτοί είναι που τα λένε, που του τα λένε όλα αυτά;».

F-35

Σε ό,τι αφορά τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τόνισε πως: «Στα F-35, τα οποία τώρα παραγγέλνουμε, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα. Ξαφνικά είδαμε μια πρόταση έξω από το ποσό της αμιγούς αγοράς. Υπάρχουν, λέει -η μετεξέλιξη ξέρετε των αντισταθμιστικών του παρελθόντος- άλλα 600 με 700 εκατομμύρια. Όχι, ευχαριστώ. Δεν ενδιαφέρομαι καθόλου. Δεν με ενδιαφέρει αυτό το πακέτο καθόλου. Θα αγοράσω το αεροπλάνο, ότι υποδομές είναι θα τις φτιάξουμε μόνοι μας και οι διάφοροι μεσάζοντες μπορούν να αναπολούν τα περασμένα μεγαλεία […] το λέω, το ξαναλέω, ευθέως, όταν ασχολείται και μας ασκεί κριτική για διακρατικές, αφήνοντας υπονοούμενα κιόλας. Aνταποδίδω λοιπόν εγώ την κριτική αυτή και του λέω ότι όλα αυτά του τα λένε οι διάφοροι μεσάζοντες που βρέθηκαν έξω από το παιχνίδι».

Η επιχείρηση στο Σουδάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και σε ερώτηση για την επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων με στελέχη της ΔΕΠ και αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό πολιτών από το Σουδάν:

«Κατ’ αρχάς, ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση αυτή την οποία καταφέραμε και δρομολογήσαμε στο Σουδάν. Χαίρομαι γιατί πραγματικά μπορέσαμε και βγάλαμε όλους τους Έλληνες οι οποίοι ήθελαν να φύγουν και σε συνεργασία με άλλες χώρες. Όταν πήραμε την απόφαση να στείλουμε το C-130, συνομίλησα προφανώς με τον Υπουργό, με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, το κάναμε με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Πάντα, ξέρετε, όταν πετάς σε μία εμπόλεμη ζώνη παίρνεις ένα ρίσκο. Και οι Τούρκοι πέταξαν την επόμενη μέρα και βρέθηκαν με μία τρύπα στο C-130 τους. Κάναμε τη δουλειά μας σωστά. Μπορώ τώρα, εκ των υστέρων, να το πω, βεβαίως είχαμε αγωνία αλλά είχαμε και μία συνεννόηση με τους μεγάλους συμμάχους μας ώστε να υπάρχει μία ασφάλεια, εν πάση περιπτώσει, για το πώς πετάμε.

Κάναμε καλά τη δουλειά μας. Οι άνθρωποι γύρισαν πίσω. Μέχρι και σκυλιά καταφέραμε και φέραμε πίσω. Η αλήθεια είναι ότι επειδή δεν προβλέπεται κανονικά να μπαίνουν σκυλιά σε τέτοια αεροπλάνα χρειάστηκε να δοθεί μία ειδική άδεια γιατί η οικογένεια -και λογικό θα ήταν- δεν ήθελε να φύγει χωρίς τους τετράποδους φίλους της. Και τέλος καλό, όλα καλά. Αλλά, ξέρετε, τις Ένοπλες Δυνάμεις τις έχουμε και επενδύουμε σε αυτές, ακριβώς για να μπορούν να διεκπεραιώσουν τέτοιες δύσκολες αποστολές. Όχι μόνο για να κάνουμε τις πολύ ωραίες ασκήσεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές, αλλά πρέπει να μπορούμε και να τις αξιοποιούμε όταν χρειάζεται».

Φωτογραφίες Intime News

Tags: C-130F-35F-35 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑSSISTEALTHΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣΣΟΥΔΑΝ

Related Posts

GCAP
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

GCAP: Πολωνία και Ινδία θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών 6ης γενιάς – Γιατί είναι δύσκολο

24/03/2026 - 15:38
Black Hawk: Σε πλήρη εξέλιξη η εκπαίδευση στις ΗΠΑ του πρώτου πυρήνα Στελεχών της Αεροπορίας Στρατού
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Black Hawk: Σε πλήρη εξέλιξη η εκπαίδευση στις ΗΠΑ του πρώτου πυρήνα Στελεχών της Αεροπορίας Στρατού

24/03/2026 - 05:06
David's Sling / IDF
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

David’s Sling: Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας απέτυχε να καταρρίψει δύο ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους

23/03/2026 - 21:08

Διαβάστε Επίσης

Τρεις τραυματίες στο Ισραήλ και δύο νεκροί στο Μπαχρέιν μετά από νέες ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις

Λβιβ: Ρωσική επίθεση στο κέντρο της πόλης – Η στιγμή που drone πέφτει σε κτίριο που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς [vid]

To Πακιστάν δηλώνει έτοιμο να μεσολαβήσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου

Ιράν: Σκληραίνει την στάση του ενόψει συνομιλιών για τερματισμό του πολέμου

Λίβανος: Το Ισραήλ βομβάρδισε βενζινάδικα που ανήκουν στην Χεζμπολάχ – Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις [vid]

Δένδιας: «Ισχυρό το ενδιαφέρον της Κύπρου για το σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ – Θα γίνει συνάντηση με την ΕΑΒ»

NYT: Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν φέρεται να πιέζει τον Τραμπ να συνεχίσει τον πόλεμο με το Ιράν

GCAP: Πολωνία και Ινδία θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικών 6ης γενιάς – Γιατί είναι δύσκολο

Top News

Η δράση και η χλιδάτη ζωή των μελών του κυκλώματος που εξαπατούσε των ΕΦΚΑ - Κατασχέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα, πλάκες χρυσού και πανάκριβα ρολόγια

Γιώργος Μανίκας: Η απάντηση του γνωστού μοντέλου για την εμπλοκή του ονόματός του στο κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Mel Schilling: Πέθανε η γνωστή τηλεπερσόνα σε ηλικία 54 ετών - «Το φως μου σβήνει» είχε γράψει πριν μερικές μέρες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert