F-35 «στο τετράγωνο»: Η Σιγκαπούρη αγοράζει οκτώ F-35A ενώ περιμένει να παραλάβει 12 stealth μαχητικά F-35B

Η Σιγκαπούρη αναβαθμίζει σημαντικά τις αεροπορικές δυνάμεις της και θα αυξήσει τον στόλο stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς αφού πέρα από τα 12 F-35B που έχει παραγγείλει και περιμένει να παραλάβει, θα αγοράσει ακόμα οκτώ F-35A, όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Ειδικότερα, η Πολεμική Αεροπορία της Σιγκαπούρης θα διαθέτει συνολικά 20 stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 τόσο συμβατικής απογείωσης – προσγείωσης έκδοσης F-35A όσο και σύντομης απογείωσης – κάθετης προσγείωσης έκδοσης F-35B, όπως τονίζει και η σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Σιγκαπούρη φαίνεται ότι δημιούργησε τον απαιτούμενο δημοσιονομικό «χώρο» ώστε να προχωρήσει στην προμήθεια των επιπλέον οκτώ stealth μαχητικών αλλά και στην υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης μέσης ζωής των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 που θα αποσυρθούν και αντικατασταθούν σταδιακά από τα F-35 στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εγκρίνει το 2015 το πρόγραμμα αναβάθμισης μέσης ζωής (MLU) του στόλου των 60 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 F-16C/D/D+της Πολεμικής Αεροπορίας της Σιγκαπούρης, σε  F-16 Block 52, που ολοκληρώθηκε πέρσι. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Σιγκαπούρη θα μπει στην «κλειστή» ομάδα χωρών που θα λειτουργούν F-35A και F-35B μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Ιαπωνία.

Με πληροφορίες από: Breaking Defense