F-35: Τα stealth μαχητικά στην ατζέντα του Πρωθυπουργού – Τα ρωσικά όπλα των ΕΔ και η συνδρομή στην Ουκρανία

Του Κώστα Αλατζά

«Προπαρασκευαστική» της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Άμυνας την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες το απόγευμα ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, με τις εξελίξεις να στρέφονται τις επόμενες ημέρες στα ρωσικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και στα μαχητικά τύπου F-35.

Η ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αλλαγή στην ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που πρόκειται να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου στον Λευκό Οίκο.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο στρατιωτικής υποστήριξη του Κιέβου από την Αθήνα , ο νέος αναβαθμισμένος ρόλος της νοτιοανατολικής πτέρυγας του NATO και του λιμένα της Αλεξανδρούπολης μετά τη ρωσική εισβολή, η αμυντική θωράκιση των νέων ενεργειακών δρόμων μετά την απόφαση της Ευρώπης για σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, είναι ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς στη συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτακη.

Στη συνομιλία Παναγιωτόπουλου – Όστιν έγινε αναφορά στο εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ, τη σημασία, στο πλαίσιο αυτό, της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και τον ρόλο της Ελλάδας ως συμμάχου στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Τα ρωσικά οπλικά συστήματα της Ελλάδας 

Όπως πληροφορείται το On Alert, στη χθεσινή συνομιλία του κ Παναγιωτόπουλου με τον κ. Όστιν ετέθη ξανά από αμερικανικής πλευράς το ζήτημα της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας. Από αμερικανικής πλευράς αναγνωρίστηκε η έμπρακτη συνεισφορά της Ελλάδας, εντούτοις οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν ότι τα ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτει η χώρα μας από τη δεκαετία του 1990 θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική βοήθεια στον ουκρανικό στρατό καθώς μπορούν άμεσα να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα.

Ως γνωστόν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα μικρού , μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς (OSA-AK/AKM, TOR M1, S-300) αντιαρματικά CORNET-E, Fagot και RPG 18, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου BMP. Ήδη η Ελλάδα έχει αποστείλει  στην Ουκρανία τυφέκια AΚ-47 και RPG.

Μέχρι τώρα, όπως δηλώνουν πηγές του υπουργείο Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ δεν υπάρχει καμία απόφαση για αποστολή στρατιωτικού  υλικού στην Ουκρανία. Η Αθήνα, επικαλούμενη τις αμυντικές τις ανάγκες έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, εμφανίζεται επιφυλακτική στο αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για περαιτέρω συνδρομή στον ουκρανικό στρατό. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις πρόσφατες εξελίξεις στη περιοχή μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας.

Σταθερό το ελληνικό ενδιαφέρον για F-35

Στην ατζέντα των ελληνοαμερικανικών συνομιλιών ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνεται και η περαιτέρω συνεργασία στους αμυντικούς εξοπλισμούς. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Ελλάδα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο πρόγραμμα των αμερικανικών stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35.

Το ενδιαφέρον αναμένεται να επιβεβαιωθεί στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ίδια πηγή, αυτό δε σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα γυρίσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, φέρνοντας και μία συμφωνία για αγορά F-35.