F-35: Τα stealth μαχητικά θα αντικαταστήσουν τα κορεατικά F-16

Ο στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να ξεκινήσει την πώληση μαχητικών F-35 stealth στη Νότια Κορέα σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα της Νοτίου Κορέας. 

Τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη θα ενταχθούν στον, όλο και αυξανόμενο, στόλο των νοτιοκορεατών από F-35. Είναι ξεκάθαρο πως η  USAF θέλει να πιέσει τη Βόρεια Κορέα, εξοπλίζοντας τους γείτονες της.

«Οι Αμερικανικές Δυνάμεις θα εξοπλίσουν τους Κορεάτες συμμάχους μας με stealth μαχητικά F-35 σε μεγάλες αεροπορικές βάσεις, σκοπός είναι να αντικατασταθούν τα F-16 με πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά μαχητικά», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας ανέφερε στις αρχές του μήνα πως η εξοπλιστική συμφωνία θα ξεκινήσει τις αρχές της δεκαετίας του 2020».

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διατηρεί περίπου 60 F-16s, χωρισμένα σε τρεις αεροπορικές μοίρες και μια μοίρα 20 αεροσκαφών Α-10 – μοιρασμένα κορεατικές αεροπορικές βάσεις.

Η USAF διαθέτει επίσης δύο μοίρες F-16 στην Ιαπωνία. Είναι φανερό πως μία πιθανή αντικατάσταση των F-16 με F-35 θα διατάρασσε συθέμελα τις ισορροπίες στην περιοχή.

Οι  αεροπορικές δυνάμεις της Νοτίου Κορέας σχεδιάζουν να αναπτύξουν 40 F-35 A το 2021, ενώ στα πλάνα τους βρίσκονται και μαχητικά F-35B κάθετης προσγείωσης, τα οποία θα συνδυαστούν με ένα καινούργιο αεροπλανοφόρο που ετοιμάζουν.

Τα «αόρατα» μαχητικά εξαπλώνονται ραγδαία, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη! Παντού ανά τον κόσμο τα F-35 αντικαθιστούν σιγά-σιγά τα F-16. Μάλιστα υπάρχει η εκτίμηση πως μέχρι τη δεκαετία του 2030 το F-35 θα μπορούσε να είναι το πιο πολυάριθμο μαχητικό πάνω στη γη.

Πηγή: ΒΜΝ