F-35: Τι είδε ο Αμερικανός πιλότος στην πτήση από τη βάση της Σούδας

Ένας πιλότος μαχητικών F-35 με έδρα την βάση της RAF Lakenheath, έξω από το Σάφολκ, μίλησε για την εμπειρία του να πετάει μαχητικά πέμπτης γενιάς σε ασκήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Ο πιλότος 1ης Τάξης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USAF), Άαρον Τζέικομπς, πέταξε με τα τζετ από την αεροπορική βάση της Σούδας ως μέλος της 495ης Μοίρας Μαχητικών.

Ο Τζέικομπς, ο οποίος είναι νέο μέλος τόσο στην USAF όσο και στη μοίρα του, έφτασε στη βάση Lakenheath μόλις φέτος.

«Όταν κατατάχθηκα, σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ ωραίο να δουλέψω σε μερικά από τα νεότερα μαχητικά αεροσκάφη. Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που το κάνουν αυτό. Παρά τα όσα έχω μάθει, είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις πόσο προηγμένα είναι αυτά τα τζετ», λέει για τα F-35.

Τα F-35 Lightning II απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Σούδας για να συμμετάσχουν στην Poseidon’s Rage 22, μια ετήσια εκπαιδευτική άσκηση που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των Πολεμικών Αεροποριών της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά που τα συγκεκριμένα αμερικανικά τζετ απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση, γεγονός που σημαίνει πως ο Τζέικομπς και πολλοί από τους συναδέλφους του συντηρητές αεροσκαφών βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«Κάθε μέρα φροντίζουμε τα F-35 για να είναι έτοιμα να πετάξουν. Όταν τα τζετ προσγειώνονται, έχεις μόνο 45 λεπτά για να γίνει ο ανεφοδιασμός, η επιθεώρηση και η αλλαγή κύριων ελαστικών. Είναι πραγματικά ικανοποιητικό όταν έχεις πολλά να κάνεις και τα κάνεις όλα όπως πρέπει».

Η βάση της RAF Lakenheath επιλέχθηκε το 2015 για να φιλοξενήσει τις πρώτες μοίρες F-35 A των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η USAF λέει ότι η απόφαση βασίστηκε στους πολύ στενούς δεσμούς με τη RAF, στην υπάρχουσα υποδομή και στις συνδυασμένες ευκαιρίες εκπαίδευσης.

Τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την άφιξη δύο νέων μοιρών ως μέρος του σχεδίου για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Είναι μια από τις νέες μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις των ΗΠΑ που προέκυψαν από την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σχετικά: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνουμε την παρουσία των μαχητικών πέμπτης γενιάς και την ικανότητα  να υποστηρίξουμε τους Συμμάχους σε όλη την Ευρώπη, τοποθετώντας δύο μοίρες F-35 στο RAF Lakenheath».

Πηγή: eadt.co.uk