F-35: Το Πεντάγωνο «παγώνει» τις παραλαβές των αναβαθμισμένων stealth αεροσκαφών

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ θα σταματήσει να δέχεται τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 Joint Strike Fighters από τον επόμενο μήνα, καθώς καθυστερούν οι εργασίες αναβάθμισής τους στην έκδοση TR-3.

Η διακοπή στις παραδόσεις νέων μαχητικών με το λογισμικό «Technology Refresh 3» σημαίνει ότι η Lockheed Martin θα χρειαστεί να αποθηκεύσει δεκάδες αεροσκάφη για όλο το 2023 και ίσως κάποιο μέρος του επόμενου έτους, μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναβαθμίσεις.

Η έκδοση TR-3 του F-35 αρχικά αναμενόταν να παραδοθεί στις αμερικανικές δυνάμεις τον περασμένο Απρίλιο. Το TR-3 είναι απαραίτητο για να μπορέσει το F-35 να λάβει έναν πιο εκτεταμένο εκσυγχρονισμό γνωστό ως Block 4, ο οποίος θα επιτρέψει στο μαχητικό να φέρει περισσότερα όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας, να βελτιώσει την ικανότητά του ηλεκτρονικού πολέμου και να παρέχει καλύτερη αναγνώριση στόχων.

Διαβάστε επίσης: Έκθεση «βόμβα» για τα F-35: Πάνω από 1 εκατομμύριο ανταλλακτικά έχουν χαθεί – Τα προβλήματα στον κινητήρα

Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του TR-3 έχει υποστεί σημαντικές καθυστερήσεις και το Γραφείο Κοινού Προγράμματος (JPO) των F-35 υπολογίζει τα νέα μαχητικά να παραδοθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο και ίσως μέχρι τον Απρίλιο του 2024, έναν ολόκληρο χρόνο πίσω.

Τα αεροσκάφη F-35 που βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής με το λογισμικό TR-3 δεν θα γίνονται δεκτά έως ότου επικυρωθεί η σχετική ικανότητα μάχης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του JPO. Το πρώτο αναβαθμισμένο μαχητικό αναμένεται να βγει από τη γραμμή παραγωγής μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η Lockheed Martin σε ανακοίνωσή της δεσμεύτηκε να παραδώσει τα αναβαθμισμένα μαχητικά στο JPO «με τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας», ενώ θα συνεχιστούν κανονικά οι παραδόσεις της έκδοσης TR-2.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που σταματάνε οι παραδόσεις μαχητικών από την εταιρεία. Η πρώτη ήταν τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ανακαλύφθηκε ότι υπήρχε εξάρτημα κινεζικής κατασκευής στον κινητήρα. Η δεύτερη φορά ήταν μετά από ένα ατύχημα με ένα F-35B, λόγω προβλημάτων στον κινητήρα. Οι παραδόσεις άρχισαν ξανά αφού ελέγχθηκαν όλα τα μαχητικά που έβγαιναν από την γραμμή παραγωγής της Lockheed Martin.