F-35B: Η Σιγκαπούρη άσκησε option για την αγορά οκτώ ακόμα stealth μαχητικών

Η Σιγκαπούρη θα ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης που έχει (option) για την απόκτηση οκτώ ακόμη stealth μαχητικών πολλαπλών ρόλων τύπου F-35B, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό του στόλου της σε 12 αεροσκάφη μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της χώρας

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΑΜ της Σιγκαπούρης μίλησε κατά την διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης για τον προϋπολογισμό και αποκάλυψε ότι αποφασίστηκε η προμήθεια οκτώ ακόμα F-35B μετά από μια «πλήρη αξιολόγηση» της συγκεκριμένης έκδοσης του stealth μαχητικού, ένα ζήτημα που απασχολούσε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας τους τελευταίους μήνες.

Όσον αφορά την αξιολόγηση των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το γεγονός ότι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας της Σιγκαπούρης είχαν πρόσβαση σε προσομοιωτές πτήσης των F-35 υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων εκπαιδευτών, ενώ ακόμα προσωπικό από την Σιγκαπούρη επισκέφτηκε εγκαταστάσεις σε χώρες που είναι ενταγμένες στην εφοδιαστική αλυσίδα παραγωγής των F-35, ώστε να έχει εικόνα της υποστήριξης και συντήρησης των αεροσκαφών αυτών.

Γιατί επέλεξε τα F-35B

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2020, οι ΗΠΑ έδωσαν «το πράσινο φως» αφενός στο αίτημα της Σιγκαπούρης για την αγορά τεσσάρων stealth μαχητικών πολλαπλών ρόλων τύπου F-35B, δηλαδή την έκδοση αεροσκάφους σύντομης απογείωσης – κάθετης προσγείωσης, αφετέρου στο δικαίωμα προαίρεσης (option) για την περαιτέρω αγορά οκτώ μαχητικών ίδιου τύπου. Σημειώνεται ότι η χώρα διαθέτει 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τον αμυντικό προϋπολογισμό της για το 2023, σημειώνοντας αύξηση 5,6% σε σχέση με το 2022.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Σιγκαπούρη πιθανότατα επέλεξε το F-35B επειδή μπορεί να απογειωθεί με πλήρες ωφέλιμο φορτίο από αεροδιάδρομο περίπου 183 μέτρων και να προσγειωθεί κατακόρυφα. Αυτό επιτρέπει στην Πολεμική Αεροπορία της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης να μετριάσει τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες μιας επίθεσης στα αεροδρόμιά της. Αυτό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τις αεροπορικές της δυνάμεις, καθώς η Σιγκαπούρη έχει, επί του παρόντος, πέντε αεροδρόμια και αεροπορικές βάσεις σε μια έκταση μόνο 280 τετραγωνικών μιλίων, ενώ μια από τις προαναφερθείσες αεροπορικές βάσεις της πρόκειται να κλείσει σε λίγα χρόνια.

Συνεπώς, η ικανότητα των F-35B να αναπτύσσονται δίχως την ανάγκη συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης είναι η «λύση» στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πολεμική Αεροπορία της Σιγκαπούρης, η οποία θα αγοράσει τα stealth αεροσκάφη πέμπτης γενιάς για να αντικαταστήσει σταδιακά τον στόλο μαχητικών τύπου F-16 από τις αρχές της δεκαετίας του 2030, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της χώρας.