F-35B: Το stealth μαχητικό εξελίσσει τις δυνατότητες των πολεμικών πλοίων [pics]

Το stealth μαχητικό αεροσκάφος F-35B των ΗΠΑ, η αιχμή του δόρατος σε άμυνα και επίθεση για τις Ένοπλες Δυνάμεις, απέδειξε για άλλη μία φορά πως εξελίσσει και μεταβάλει τον παγκόσμιο εξοπλιστικό χάρτη.

Τα μαχητικά F-35B έγραψαν ιστορία στην πρόσφατη άσκηση που διενήργησαν από το σώμα πεζοναυτών καθώς κατάφεραν να προσγειωθούν στο κατάστρωμα πολεμικού πλοίου, μετατρέποντας το, έστω και άτυπα, σε αεροπλανοφόρο.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, το πολεμικό πλοίο USS America που σχεδιάστηκε ως η ναυαρχίδα ενός στόλου επιθέσεων, μετατράπηκε σε αεροπλανοφόρο, καθώς για τις ανάγκες της άσκησης έξι μαχητικά  F-35B Lightning II χρειάστηκε να προσγειωθούν στο κατάστρωμα του. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως αυτό ήταν μόνο η αρχή, το πλοίο «θα μπορεί να φέρει μέχρι και 20 μαχητικά F-35B πάνω του, ένα ελαφρύ αεροπλανοφόρο με τις δυνατότητες πολεμικού πλοίου. Φανταστείτε τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας».

Ο σχεδιασμός του πλοίου χαρακτηρίζεται από διάφορες δυνατότητες αεροπορικών επιχειρήσεων. Το πιο σημαντικό είναι το διευρυμένο κατάστρωμα τύπου «hangar» που διαθέτει.

Νωρίτερα οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας δήλωσαν ότι το F-35B Lightning II είναι «το πιο ευπροσάρμοστο, ευκίνητο και τεχνολογικά προηγμένο αεροσκάφος στον ουρανό σήμερα, επιτρέποντας στο Σώμα μας να είναι η δύναμη του έθνους. Είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα – ανεξάρτητα από την απειλή και ανεξάρτητα από τη θέση μάχης».

Πηγή: Defence Blog