F/A-18 Hornet: «Η Φινλανδία δεν μπορεί να στείλει τα μαχητικά της στην Ουκρανία μέχρι να αντικατασταθούν από τα F-35»

Κατά την επίσκεψή της στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάναα Μαρίν είπε ότι μπορεί να συζητηθεί η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F/A-18 Hornet στην Ουκρανία.

«Ναι, νομίζω ότι μπορούμε επίσης να έχουμε μια συζήτηση σχετικά με τα Hornet, εάν θα ήταν δυνατό να παραδοθούν στην Ουκρανία και τι είδους εκπαίδευση θα χρειαζόταν», είπε από το Κίεβο.

Ο τρέχων στόλος της Φινλανδίας με 62 McDonnell Douglas F/A-18 Hornets θα καταργηθεί σταδιακά έως το 2030. Αυτά θα αντικατασταθούν σταδιακά με 64 νέα μαχητικά αεροσκάφη της Lockheed Martin F-35A μεταξύ 2025 και 2030.

Ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας είπε ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας, τα φινλανδικά Hornet θα αρχίσουν να φτάνουν στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους:

«Ως εκ τούτου, η παράδοση των Hornet στην Ουκρανία τα επόμενα χρόνια ή και αργότερα φαίνεται να είναι αρκετά δύσκολη δουλειά», δήλωσε ο Φινλανδός ΥΠΑΜ.

Οι φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις δεν έχουν συζητήσει την πιθανή παράδοση μαχητικών Hornet στην Ουκρανία, δήλωσε στις 11 Μαρτίου ο Αρχηγός της φινλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και ο ίδιος ο πρόεδρος της σκανδιναβικής χώρας.

Ο Αρχηγός της φινλανδικής της ΠΑ λέει ότι οι Φινλανδικές Αμυντικές Δυνάμεις δεν έχουν την πολυτέλεια να εγκαταλείψουν τον στόλο των Hornet έως ότου τεθούν σε λειτουργία τα F-35A που θα τα αντικαταστήσουν. Επιπλέον, εάν η Φινλανδία αποφασίσει να παραδώσει τα μαχητικά της, αυτό θα απαιτούσε άδεια από τις ΗΠΑ, ενώ και η εκπαίδευση πιλότων θα ήταν επίσης μια πρόκληση.

Πηγή: euromaidanpress.com / Φωτογραφία αρχείου