OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Fath-360: Η Ρωσία θα παραλάβει από το Ιράν εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους, μεταδίδει το Reuters

10/08/2024 - 10:44
Ρωσία - Ιράν
Share on FacebookShare on Twitter

Δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στο Ιράν για να χρησιμοποιούν το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας Fath-360, δήλωσαν στο Reuters δύο ευρωπαϊκές πηγές πληροφοριών, προσθέτοντας ότι αναμένουν την επικείμενη παράδοση εκατοντάδων δορυφορικά καθοδηγούμενων όπλων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας πιστεύεται ότι υπέγραψαν σύμβαση στις 13 Δεκεμβρίου στην Τεχεράνη με Ιρανούς αξιωματούχους για το Fath-360 και ένα άλλο σύστημα βαλλιστικών πυραύλων που κατασκευάστηκε από τον κρατικό Οργανισμό Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας του Ιράν (AIO) που ονομάζεται Ababil, ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Επικαλούμενοι πολλές εμπιστευτικές πηγές πληροφοριών, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ρωσικό προσωπικό επισκέφθηκε το Ιράν για να μάθει πώς να χειρίζεται το αμυντικό σύστημα Fath-360, το οποίο εκτοξεύει πυραύλους με μέγιστο βεληνεκές τα 120 km (75 μίλια) και οι οποίοι φέρουν κεφαλή 150 kg. Μία από τις πηγές είπε ότι «το μόνο επόμενο δυνατό» βήμα μετά την εκπαίδευση θα ήταν η πραγματική παράδοση των πυραύλων στη Ρωσία.

Η Μόσχα διαθέτει τους δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά η προμήθεια των Fath-360 θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιό της για στόχους πέρα ​​από τη γραμμή του μετώπου, ενώ θα χρησιμοποιεί τους ιρανικούς πυραύλους για στόχους μικρότερου βεληνεκούς, είπε ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι το Ιράν εκπαίδευε ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό στο Fath-360 ή ότι ετοιμαζόταν να στείλει τα όπλα στη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ και οι εταίροι της G7 «είναι έτοιμοι να δώσουν μια ταχεία και αυστηρή απάντηση εάν το Ιράν προχωρήσει σε τέτοιες μεταφορές». «Θα αντιπροσώπευε μια δραματική κλιμάκωση της υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο εκπρόσωπος.

Οι δύο πηγές πληροφοριών δεν έδωσαν ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αναμενόμενη παράδοση των πυραύλων Fath-360 στη Ρωσία, αλλά είπαν ότι θα γίνει σύντομα. Δεν παρείχαν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του συμβολαίου για τους πυραύλους Abibal.

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε επίσης υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι το Ιράν πούλησε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία (σσ τα γνωστά Shahed), αλλά δεν παρείχε πυραύλους Fath-360.

«Αποσταθεροποιητική ενέργεια»

Μέχρι τώρα, η στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν στη Μόσχα περιοριζόταν κυρίως σε μη επανδρωμένα επιθετικά drones Shahed που φέρουν μικρή ποσότητα εκρηκτικών και καταρρίπτονται ευκολότερα επειδή είναι πιο αργά από τους βαλλιστικούς πυραύλους.

«Οι βαλλιστικοί πύραυλοι από το Ιράν στη Ρωσία θα επέτρεπαν περαιτέρω αύξηση της πίεσης στα ήδη υπερβολικά εκτεταμένα ουκρανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας», δήλωσε ο Τζάστιν Μπρονκ, Ανώτερος Ερευνητής για την Air Power στο Royal United Services Institute (RUSI), μια αμυντική δεξαμενή σκέψης με έδρα το Λονδίνο.

«Ως βαλλιστικές απειλές, θα μπορούσαν να αναχαιτιστούν αξιόπιστα μόνο από την ανώτερη βαθμίδα των ουκρανικών συστημάτων», είπε, αναφερόμενος στις πιο εξελιγμένες αντιαεροπορικές άμυνες που διαθέτει η Ουκρανία, όπως τα αμερικανικά συστήματα Patriot και τα ευρωπαϊκά συστήματα SAMP/T.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν σχολίασε άμεσα.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ σημείωσε ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν «ισχυρίστηκε ότι ήθελε να μετριάσει τις πολιτικές του Ιράν και να εμπλακεί με τον κόσμο. Αποσταθεροποιητικές ενέργειες όπως αυτή παραβιάζουν αυτή τη ρητορική».

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters / Anthony Deutsch, Tom Balmforth, Jonathan Landay

Tags: FATH-360ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙΙΡΑΝΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

ΗΠΑ - Καναδάς
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

05/12/2025 - 09:08
SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ταχύπλοο που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά – 4 νεκροί [vid]

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert