OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

FC/ASW: Η MBDA «τρέχει» το πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου ευρωπαϊκού αντιπλοϊκού πυραύλου

08/11/2024 - 18:02
FC/ASW

Πηγή: MBDA

Share on FacebookShare on Twitter

Η ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής πυραύλων MBDA «πατάει γκάζι» στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του προηγμένου αντιπλοϊκού πυραύλου cruise μεγάλης εμβέλειας FC/ASW.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης ναυτικού εξοπλισμού Euronaval 2024, ολοκληρώνεται η φάση αξιολόγησης και σχεδιάζει να μεταφέρει την φάση ανάπτυξης το επόμενο έτος.

Η MBDA φτιάχνει δύο «συμπληρωματικούς» πυραύλους στο πλαίσιο του προγράμματος FC/ASW: έναν υποηχητικό πύραυλο με stealth χαρακτηριστικά (TP15) και έναν άλλο που ταξιδεύει με υψηλές υπερηχητικές ταχύτητες (RJ10).

Η Ιταλία, η οποία εντάχθηκε στο πρόγραμμα το 2023, θα συμμετάσχει στο γαλλο-βρετανικό έργο το 2025 για τις φάσεις ανάπτυξης και κατασκευής.

Οι τρεις χώρες στο πρόγραμμα FC/ASW θα εκμεταλλεύονται και τους δύο πυραύλους, οι οποίοι θα εκτοξεύονται από πλοία και αεροσκάφη, σύμφωνα με την MBDA.

«Η επιστροφή των συγκρούσεων υψηλής έντασης στην Ευρώπη δείχνει ότι η κυρίαρχη ικανότητα κρούσεων μεγάλης εμβέλειας είναι κρίσιμης σημασίας για την ήπειρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Το MBDA έχει επενδύσει πολλά στο FC/ASW, καθιστώντας το το μεγαλύτερο πρόγραμμα της εταιρείας που έχει αναπτύξει ποτέ. Έχει ολοκληρώσει μια σειρά δοκιμών σε όλα τα κρίσιμα στοιχεία των πυραύλων FC/ASW, περιγράφοντας τα αποτελέσματα ως «άκρως εντυπωσιακά».

Η εταιρεία έχει κατασκευάσει το πρώτο πρωτότυπο του πυραύλου και έχει πραγματοποιήσει «εκτεταμένες» δοκιμές ραδιοσυχνοτήτων, και έχει επίσης ολοκληρώσει την «εξαντλητική» δοκιμή του συστήματος πρόωσης ramjet. «Ο πύραυλος θα λειτουργεί με υψηλές υπερηχητικές ταχύτητες, αλλά κάτω από 5 Mach», δήλωσαν αξιωματούχοι της εταιρείας.

Ο σχεδιασμός των πυραύλων είναι περίπου 80% σταθερός, με μικρές τροποποιήσεις να είναι ακόμα πιθανές, ιδιαίτερα με την ένταξη της Ιταλίας στο πρόγραμμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η MBDA παρουσίασε επίσης στην Euronaval 2024 μια νέα διαμόρφωση του αντιπλοϊκού πυραύλου Exocet που θα εκτοξεύεται από υποβρύχια με διπλάσια εμβέλεια.

Η υποηχητική έκδοση θα μπορεί να εκτοξεύεται και από αεροσκάφη τύπου Eurofighter και Rafale, ενώ η υπερηχητική θα εξοπλίσει κυρίως πολεμικά πλοία των τριών Πολεμικών Ναυτικών, όπως γαλλικές και ιταλικές φρεγάτες FREMM και βρετανικές Type 26.

Με πληροφορίες από: MBDA, Breaking Defense / Φωτογραφία MBDA

Tags: EXOCETFC/ASWMBDAΑΝΤΙΠΛΟΪΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Related Posts

μεταγωγικά - Πολεμική Αεροπορία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η χρονιά αναγέννησης του στόλου των μεταφορικών και τα επόμενα βήματα της Πολεμικής Αεροπορίας

24/12/2025 - 05:04
SAMP/T NG
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SAMP/T NG: Η Γαλλία θα στείλει το σύστημα αεράμυνας νέας γενιάς στην Ουκρανία – Θα αναπτυχθεί ήδη από το 2026

23/12/2025 - 20:37
cv90
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

CV90: Η Λιθουανία ενέκρινε την απόκτηση 100 οχημάτων μάχης πεζικού μαζί με άλλα πέντε κράτη-μέλη του NATO

23/12/2025 - 18:25

Διαβάστε Επίσης

316 ΣΠΤΧ: Δημιουργείται δεύτερη μονάδα παραγωγής drones για τις Ένοπλες Δυνάμεις – Θα έχει δυνατότητα κατασκευής 1.000 FPV τον μήνα

Προκλητικός Ερντογάν «απαντά» στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ: «Όποιες συμφωνίες και να γίνουν, δεν αλλάζει η πολιτική μας στην Μεσόγειο»

Ισραήλ: Κατηγορεί την Χαμάς για παραβιάσεις της εκεχειρίας στη Γάζα – Σκότωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης

Τουρκία: Ο Φιντάν συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της Χαμάς για την δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα

Γεραπετρίτης για Τουρκία: «Η πολιτική των ήρεμων νερών έδωσε χρόνο στην Ελλάδα να ανασυντάξει την άμυνά της»

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν ενημερώθηκε για την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ – Ουκρανίας

Συρία και Ρωσία συζήτησαν για θέματα στρατιωτικής συνεργασίας – Στο προσκήνιο οι βάσεις Ταρτούς και Χμεϊμίμ

Ουκρανία: Αυτό είναι το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων – Τα «αγκάθια» και τα «κλειδιά» για μια συμφωνία

Top News

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ φορώντας υπέρλαμπρο φόρεμα ευχήθηκε για τα Χριστούγεννα - «Ο Θεός να ευλογεί τις ΗΠΑ και την Ελλάδα»

Πτώση αεροσκάφους στην Τουρκία: Θρήνος για την Ελληνίδα αεροσυνοδό Μαρία Παππά - Πριν 2 μήνες ξεκίνησε να πετάει με το μοιραίο Falcon

Μαρία Καλάβρια: «Εννοείται ότι κάνω μπότοξ, υαλουρονικό δε βάζω, προτιμώ να κάνω ένα λίφτινγκ»

Γλυκές παραδόσεις: Oι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που αξίζει να δοκιμάσεις και φέτος

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert