Φινλανδία: «Δεν μπορούμε να δώσουμε τα Hornet στην Ουκρανία μέχρι να πάρουμε τα F-35»

Η Φινλανδία μπορεί να παραδώσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-18 Hornet στην Ουκρανία μόνο αφού τα αντικαταστήσει με τα μαχητικά πέμπτης γενιάς, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Σαούλι Νιινίστο.

«Αυτή τη στιγμή αντικαθιστούμε τα μαχητικά μας αεροσκάφη με F-35. Είναι τεράστιο το κόστος για μια μικρή χώρα, αλλά το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή άμυνα. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να δώσουμε τα Hornet μέχρι να λάβουμε τα νέα αεροσκάφη», είπε ο Φινλανδός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στη χώρα.

«Δυστυχώς, μέχρι εκείνη τη στιγμή, το Hornet δεν θα είναι επιχειρησιακό», πρόσθεσε. Τόνισε ότι η γεωγραφική θέση της Φινλανδίας διαφέρει σημαντικά από τις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς έχει μακρά σύνορα με τη Ρωσία.

«Οι συζητήσεις σχετικά με αεροσκάφη για την Ουκρανία, είναι κυρίως για μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία εμείς δεν έχουμε. Έχουμε μαχητικά αεροσκάφη Hornet F-18, τα οποία είναι ήδη αρκετά παλιά», ανέφερε ο Νιινίστο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφθασε στην Φινλανδία όπου συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες των βορειοευρωπαϊκών χωρών για να συζητήσουν τον πόλεμο με την Ρωσία και τις σχέσεις του Κιέβου με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και με τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και της Ισλανδίας.

«Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα έχουμε αεροσκάφη» δήλωσε ο Ζελένσκι 

Από την μεριά του, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία θα εξαπολύσει αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων σύντομα, και πως είναι βέβαιος πως η Δύση θα εφοδιάσει το Κίεβο με σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη μετά.

Ο Ζελένσκι είπε πως ένας από τους λόγους που ταξίδεψε στο Ελσίνκι ήταν πως το Κίεβο θέλει να γίνει πλήρες μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος παρέθεσε προηγούμενα παραδείγματα επιτυχιών στο πεδίο της μάχης μετά τα οποία η Ουκρανία έλαβε νέου τύπου στρατιωτική βοήθεια.

«Αυτός είναι ο λόγος που είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα έχουμε αεροσκάφη. Επειδή σύντομα θα διεξαγάγουμε επίθεση, και έπειτα από αυτήν είμαι σίγουρος ότι θα μας δοθούν αεροπλάνα. Θα προτιμούσα να γινόταν το αντίστροφο, καθώς θα ήταν ευκολότερο για εμάς, αλλά έτσι είναι, και είμαστε ευγνώμονες για όλα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Τα χρειαζόμαστε. Πραγματικά τα χρειαζόμαστε», είπε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στις προμήθειες αεροσκαφών από δυτικούς συμμάχους.

Στις δηλώσεις του Νιινίστο ότι η Φινλανδία δνε μπορεί να δώσει τα μαχητικά της στο Κίεβο, ο Ζελένσκι απάντησε χιουμοριστικά: «Όμως μας αρέσει το αεροπλάνο σας, απλώς για να ξέρετε, κ. πρόεδρε».

Με πληροφορίες από: European Pravda, ΑΠΕ – ΜΠΕ/ Φωτογραφίες Reuters