FK-3: Η Σερβία θα παρουσιάσει τα νέα κινεζικά πυραυλικά συστήματα – Το «καμάρι» του σέρβικου στρατού

Ο στρατός της Σερβίας θα εκθέσει για πρώτη φορά το Σάββατο το νέο κινεζικό αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων FK-3 στην αεροπορική βάση Batajnica.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας, Στρατηγός Milan Mojsilovic δήλωσε ότι περισσότερα από 300 τεμάχια μαχητικού εξοπλισμού θα εκτεθούν στην έκθεση STIT 2022 (Shield 2022), η οποία θα περιλαμβάνει πτήσεις με όλους τους τύπους αεροσκαφών που διαθέτει η σερβική αεροπορία. Πρόσθεσε επίσης ότι το σύστημα FK-3 θα είναι το «αστέρι του σόου» και θα «κλέψει την παράσταση». Ο Στρατηγός υποστηρίζει ότι το κινεζικό πυραυλικό σύστημα μεσαίας εμβέλειας θα ασφαλίσει πλήρως τον εναέριο χώρο της Σερβίας.

«Η επίδειξη θα περιλαμβάνει περισσότερα από 300 κομμάτια εξοπλισμού μάχης, τόσο εκείνους που χρησιμοποιούνται ήδη όσο και άλλους υπό ανάπτυξη. Το δυναμικό μέρος θα δείξει τις σερβικές στρατιωτικές δυνατότητες σε 10 σενάρια, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης με ελικόπτερο, μιας πτήσης και ενός άλματος από την 63η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών», δήλωσε ο στρατηγός στην κρατική τηλεόραση (RTS).

Πάνω από 1.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό και 40 αεροσκάφη θα συμμετάσχουν στην έκθεση που θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Η «μυστική» επιχείρηση παράδοσης

Η Σερβία, σύμμαχος της Ρωσίας, παρέλαβε ένα εξελιγμένο κινεζικό αντιαεροπορικό σύστημα FK-3 (όνομα παραλλαγής εξαγωγών, αυθεντική ονομασία HQ-22) σε μια κρυφή επιχείρηση το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Απριλίου, εν μέσω ανησυχιών της Δύσης ότι η συσσώρευση όπλων στα Βαλκάνια την εποχή του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να απειλήσει την «εύθραυστη ειρήνη» στην περιοχή

Έξι μεταγωγικά αεροσκάφη Y-20 της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν στο πολιτικό αεροδρόμιο του Βελιγραδίου μεταφέροντας τα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος για τον σερβικό στρατό.

 

Πηγή: N1 /