Φρεγάτες Belharra: «Προβάρουν» τη γαλανόλευκη στο ΓΕΝ

«Προβάρουν» τη γαλανόλευκη σημαία οι υπερσύγχρονες φρεγάτες Bellhara σήμερα στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Μικτό κλιμάκιο της Γαλλικής εταιρείας NAVAL GROUP θα έχει ακόμη μια συνάντηση με τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού στους οποίους έχουν ήδη προβεί στην παρουσίαση κάποιων τεχνικών στοιχείων κατά τις προπαρασκευαστικές επαφές τους στο γήπεδο της ΓΔΑΕΕ. 

Οπως είχε αποκαλύψει το OnAlert για τη χρηματοδότηση της προμήθειας των νέων φρεγατών του Ελληνικού Στόλου, δεν προκύπτει δημοσιονομική επίπτωση.

Στην λύση με την οποία θα παρακαμφούν οι αυστηροί περιορισμοί, κατέληξαν κατά την συνάντησή τους Αλέξης Τσίπρας και Εμμανουέλ Μακρόν, όταν συμφωνήθηκε το πρόγραμμα να “αιμοδοτηθεί” οικονομικά από τα υπερ-κέρδη των ελληνικών ομολόγων που δεν έχουν επιστραφεί στην Τράπεζα της Ελλάδος από την Γαλλική Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι της τάξης του 1,5 δις και με την πιο διστακτική προοπτική θα αφορά στην πρόσκτηση δυο συν δυο φρεγατών είτε Belharra, και σε μεταβατικό σταδιο είτε με leasing είτε με άλλη μορφής ένταξης του τύπου Fremm.

Τα ραντεβού και το πρόγραμμα 2+2

Στη συνάντηση της 18ης Ιανουαρίου, τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων κατέστησαν σαφή προς τους Γάλλους συνομιλητές τους,την ελληνική επιδίωξη η κατασκευή είτε μέρος της είτε εξ’ ολοκλήρου να γίνει στα Ελληνικά Ναυπηγεία.

Με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος του γαλλικού χρέους από τα προγράμματα SMPs ANFAs, θα καταλήξει τελικά στην Ελλάδα δίνοντας και την απαραίτητη οικονομική ένεση στα Ελληνικά Ναυπηγεία. «Θα δημιουργηθούν και θα διατηρηθούν θέσεις εργασίας. Και τότε αλλά και σε όλες τις συναντήσεις θα πιέσουμε πάρα πολύ προς την κατεύθυνση αυτή. Στο να έχουμε ελληνική συμμετοχή κατά το δυνατόν μεγαλύτερη» τόνιζαν χαρακτηριστικά στο OnAlert.

Η πιο διστακτική, όπως την χαρακτηρίζουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, προοπτική αφορά στην απόκτηση δυο φρεγατών με οψιόν για ακόμη δυο. “Ωστόσο η απαίτηση αυτή είναι αρκετά πρώιμη και η τελική θα είναι αυτή που θα επιβάλλει, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο επιχειρησιακός φορέας. Δηλαδή τα επιτελεία.

Άλλωστε όπως έλεγε χαρακτηριστικά, είναι πολυ θετικό το γεγονός ότι η φρεγάτα BELHαRRA δεν είναι ένα πλοίο που είναι στα σχέδια, αλλα ήδη ναυπηγείται. Τα στελέχη της ΓΔΑΕΕ πάντως στη νέα συνάντηση τους, στις αρχές Μαρτίου, με τα στελέχη της Γαλλικής εταιρείας, έκαναν εισαγωγή σε τεχνικά θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Φεβρουαρίου τεχνικό κλιμάκιο, της Naval Group που συνοδευόταν και από εκπρόσωπο της DGA, δηλαδή της αντίστοιχης γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και εκπρόσωπο του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, παρουσίασε τις προδιαγραφές και τις δυνατότητες των stealth φρεγατών στους έλληνες διαπραγματευτές της ΓΔΑΕΕ και στα εξειδικευμένα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου.

Δείτε βίντεο με τη φρεγάτα BELHARRA