F-4: Το αεροσκάφος σύμβολο του πολέμου του Βιετνάμ και πρότυπο των μαχητικών 3ης γενιάς

 Το McDonnell Douglas F-4 Phantom II είναι ένα θρυλικό αεροσκάφος – σύμβολο του πολέμου του Βιετνάμ και το αρχέτυπο των μαχητικών αεροσκαφών τρίτης γενιάς που τέθηκαν σε λειτουργία τη δεκαετία του 1960. Κατασκευάστηκαν περισσότερα από 5.000 από αυτά τα υπερηχητικά μαχητικά και εκατοντάδες συνεχίζουν να βρίσκονται ακόμη σε υπηρεσία και ακόμη λαμβάνουν μέρος σε αεροπορικές αψιμαχίες σήμερα.

Οι επιδόσεις του όμως στο Βιετνάμ δεν γνώρισαν πάντοτε την απόλυτη επιτυχία και για αυτό επικρίθηκε από πολλούς. Επισκιάστηκε άλλωστε και από το F-15 που το διαδέχτηκε το οποίο δεν έχει καταρριφθεί ούτε μια φορά σε αερομαχία.

Το F-4 Όμως έχει όμως κάποια αδιαμφσβήτητα πλεονεκτήματα.

Κάποιες βασικές αστοχίες του Phantom διορθώθηκαν το 1970 – ενώ πιο πρόσφατα, τα Phantoms έχουν αναβαθμίσει τα αεροηλεκτρονικά και τα πυρομαχικά τους σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα. Αυτά τα εκσυγχρονισμένα phantoms που xrhsimopoio;yntai από τις τουρκικές και τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις μπορούν να κάνουν σχεδόν ό, τι μπορεί να κάνει μια F-15 … σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Παράλληλα, όταν πρωτοκυκλοφόρησαν το 1958 διέθεταν μια επαναστατική σχεδίαση που χάραξε τις προδιαγραφές για τη μετέπειτα πορεία των μαχητικών αεροσκάφων.Τα πρώιμα phantoms μπορούσαν να μεταφέρουν 18.000 λίβρες πυρομαχικών – τρεις φορές περισσότερο από ό,τι τα τεράστια βομβαρδιστικά Β-17 του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Ο χειριστής των όπλων στο πίσω κάθισμα θα μπορούσε να χειριστεί τα προηγμένα συστήματα ραντάρ, επικοινωνιών και όπλων του αεροσκάφους, ενώ ο πιλότος επικεντρωνόταν στην πτήση.