OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

GCAP: Επίθεση Ιταλίας στην Βρετανία – «Τρελός ο εγωϊσμός τους, δεν μοιράζονται τεχνολογίες»

02/02/2026 - 12:45
GCAP

Έκθεμα του αεροσκάφους GCAP / EPA / NEIL HALL

Share on FacebookShare on Twitter

Παρά τις διαβεβαιώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων ότι υπάρχει ομαλή πρόοδος στο πρόγραμμα ανάπτυξης stealth μαχητικών αεροσκαφών τύπου GCAP (Global Combat Air Programme) που υλοποιούν από κοινού η Βρετανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρά παράπονα και διαφωνίες μεταξύ των εταίρων.

Ειδικότερα, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο επιτέθηκε στη Βρετανία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μοιράζεται τις τεχνολογίες αιχμής που αναπτύσσει – όπως οφείλει – για το πρόγραμμα ανάπτυξης GCAP και κατηγόρησε το Λονδίνο ότι έχει «τρελή μυστικοπάθεια» που είναι αντίθετη στο πνεύμα συνεργασίας.

EPA / NEIL HALL

Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε πως αυτή η παράλογη συμπεριφορά των Βρετανών επωφελεί τους Ρώσους και τους Κινέζους αφού μπορεί να τινάξει στον «αέρα» το πρόγραμμα ανάπτυξης stealth μαχητικών που θα δώσει στις χώρες αυτές το «πάνω χέρι» απέναντι στις προηγμένες αεροπορικές δυνάμεις της Μόσχας και του Πεκίνου.

Ενοχλεί η στάση των Βρετανών

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ιταλός υπουργός Άμυνας εκφράζει παράπονα για την στάση που έχει η Βρετανία στο GCAP, αφού τον Απρίλιο του 2025 είχε δηλώσει στο Reuters ότι η Ιταλία και η Ιαπωνία έχουν «ρίξει» τον εγωισμό τους προκειμένου να πετύχει αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα ωστόσο η Βρετανία δεν το έχει κάνει, τονίζοντας ότι «ο εγωισμός είναι ο χειρότερος εχθρός των εθνών».

Concept art του αεροσκάφους GCAP / EPA / JAPAN’S DEFENSE MINISTRY

Στις νέες δηλώσεις που έκανε ο Κροσέτο υπογράμμισε ότι είναι τρελό το γεγονός ότι δεν θέλουν να ανταλλάξουν τεχνολογίες και πληροφορίες, ενώ ο ίδιος έδωσε εντολή στην ιταλική εταιρεία Leonardo να μοιραστεί με τις άλλες δύο χώρες την τεχνολογία της ως ένδειξη καλής θελήσεως μεταξύ των εταίρων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι δαπάνες τα τελευταία πέντε χρόνια για την συμμετοχή της Ρώμης στο πρόγραμμα GCAP τριπλασιάστηκαν – από τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν αρχικά προβλεφθεί – στα 18,6 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 16 Ιανουαρίου 2026 στο Τόκιο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και η Γιαπωνέζα πρωθυπουργός Τακαΐτσι Σανάε, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο του GCAP και επιβεβαίωσαν «τη σημασία της επίτευξης του στόχου της παράδοσης του πρώτου αεροσκάφους το 2035».

Με πληροφορίες από: Defense News

Tags: GCAPΒΡΕΤΑΝΙΑΙΑΠΩΝΙΑΙΤΑΛΙΑΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Related Posts

PrSM - THAAD
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ τετραπλασιάζουν την παραγωγή πυραύλων PrSM και THAAD εν μέσω του πολέμου με το Ιράν

25/03/2026 - 17:02
Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter: Τουρκία και Βρετανία υπέγραψαν σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων για την εκπαίδευση και την υποστήριξη των νέων μαχητικών

25/03/2026 - 15:46
στρατιωτική παρέλαση
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τα όπλα που «έκλεψαν» την παράσταση στην στρατιωτική παρέλαση: Από τις SeaHake Mod4, στους «Κένταυρο» και «Υπερίων» [pics]

25/03/2026 - 14:01

Διαβάστε Επίσης

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Top News

Εριέττα Κούρκουλου - Βύρωνας Βασιλειάδης: Φωτογραφίες από την απόδραση στο Ναύπλιο με τους γιους τους

Ο Έλληνας πρέσβης διόρθωσε το «Μακεδονία» της Μελάνια Τραμπ και «πρόλαβε» μεγάλο ατόπημα

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Σίσσυ Χρηστίδου σε Κωνσταντίνο Βασάλο: «Μπορεί να μένουμε σε μία ιστορία που είναι πολύ τοξική, αλλά να μην το ξέρουμε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert