ΓΔΑΕΕ: Υπεγράφη δήλωση προθέσεων για φρεγάτες Μ και ναρκοθηρευτικά Alkmaar

Το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει ακάθεκτο τις προσπάθειες ενίσχυσης και αναβάθμισης του ελληνικού Στόλου, ακόμα και μετά την συμφωνία για τις φρεγάτες Belharra, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) υπεγράφη σχετική LOI μεταξύ του ΠΝ και της Ολλανδίας.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλες η τακτική συνεδρίαση των διευθυντών εξοπλισμών του ΝΑΤΟ (CNAD) όπου συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, Αντιναύαρχος (εα) Αριστείδης Αλεξόπουλος. Στο περιθώριο της σύσκεψης υπογράφηκε μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ και του Ολλανδού ομολόγου του, Αντιναύαρχου Arie Jan de Waard, δήλωση προθέσεων (Letter of Intent) για πιθανή πρόσκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό, δύο (2) φρεγατών τύπου Μ και έξι (6) ναρκοθηρευτικών.

Στη συνέχεια, στις 28 Οκτωβρίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ συμμετείχε στην Άτυπη Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. Υπενθυμίζεται ότι οι φρεγάτες «Μ» ή αλλιώς Karel Doorman, ήταν η προτεινόμενη ενδιάμεση λύση της ολλανδικής πρότασης, για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, με «αιχμή του δόρατος» τις περίφημες SIGMA 11515, ενώ ναυπηγήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και ουσιαστικά αποτελούν την επόμενη γενιά των φρεγατών τύπου «S» που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.