«Γιατί η ΕΑΒ έχει ελπίδα» – Τι είπε ο πρόεδρός της για την πορεία που μπορεί να έχει

Τη σημαντική πορεία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) μέχρι σήμερα αλλά και τις ισχυρές προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της στο μέλλον ανέδειξε ο Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΑΒ κ. Παναγιώτης Μανούσος σε ομιλία του με θέμα «Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία: Χθες, σήμερα, αύριο» στο πλαίσιο του Συνεδρίου EXPOSEC DEFENSEWORLD 2015 που πραγματοποιείται στις 5 και 6 Μαΐου 2015.

‘Χθες’
Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 40 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας το 1975, ο κ. Μανούσος υπογράμμισε το γεγονός ότι, στα 40 έτη λειτουργίας της, η ΕΑΒ:
▪ Έχει τιμήσει στο ακέραιο τη βασική αποστολή της, την εγγύηση της αξιοπιστίας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.
▪ Έχει πετύχει να επιχειρεί ως υποκατασκευαστής των μεγαλύτερων εταιρειών της αεροναυπηγικής και έχει μέχρι και σήμερα σε εξέλιξη σημαντικά συμβόλαια για κατασκευές προϊόντων και υπηρεσίες τα οποία αντιστοιχούν στο 30% περίπου των εσόδων της.
▪ Κατέστη σημείο αναφοράς για την ελληνική βιομηχανία και επιχειρηματικότητα.
▪ Έχει διαχρονικά εξασφαλίσει περισσότερες από 6.500 θέσεις εργασίας και παράλληλα έχει ενισχύσει τον επιχειρηματικό ιστό τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου συνεργατών και προμηθευτών.
▪ Ανέπτυξε σημαντική τεχνογνωσία δημιουργώντας γνώση προς όφελος της ίδιας και του κλάδου της.
▪ Ανέπτυξε νέα προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη τεχνολογική και οικονομική αξία.

‘Σήμερα’
Αναφερόμενος στο σήμερα, ο κ. Μανούσος υπογράμμισε ότι η εταιρεία ακολουθεί μία σταθερή πορεία, έχοντας βελτιώσει σημαντικά τις λειτουργικές και παραγωγικές της δραστηριότητες, μειώνοντας τις ανελαστικές της δαπάνες και εφαρμόζοντας μία δυναμική εξωστρεφή εμπορική πολιτική.

Συγκεκριμένα, σε οικονομικό επίπεδο, η ΕΑΒ μέσα στο 2014 –ανάμεσα σε άλλα:
▪ Αύξησε τις πωλήσεις της σε ποσοστό άνω του 10%.
▪ Πέτυχε σημαντική μείωση –άνω του 15%- των ανελαστικών της δαπανών.
▪ Λειτούργησε με πλήρη αυτάρκεια, χωρίς να επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο. Πολύ περισσότερο,
▪ Μείωσε το χρέος της προς αυτό, με παρακράτηση του 20% σε κάθε πληρωμή του Δημοσίου προς την ΕΑΒ.
Η ΕΑΒ εκτιμά ότι, για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, θα κλείσει το οικονομικό έτος 2014 με θετικό αποτέλεσμα προ φόρων και ότι, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό, μέχρι το 2018 θα έχει αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 40%, με συνεχώς αυξανόμενη κερδοφορία.

Σε εμπορικό επίπεδο, η εταιρεία δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην υποστήριξη του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα της Πολεμικής Αεροπορίας με την παροχή υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και τη διαρκή διεύρυνση των δυνατοτήτων της για την ανάληψη νέου έργου υψηλής εξειδίκευσης.

Παράλληλα, ενισχύει τον εξωστρεφή προσανατολισμό της για την προσέλκυση νέων συνεργασιών και διεύρυνση των υπαρχόντων. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΑΒ:
▪ υλοποιεί ήδη για τη Lockheed Martin την επέκταση της σύμβασης κατασκευής απαρτίων του αεροσκάφους C-130J για την παγκόσμια αγορά για την περίοδο 2015–2019.
▪ προχώρησε υπογραφή νέας συμφωνίας με την Προεδρική Φρουρά των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης για διάστημα 3 ετών.
▪ Ολοκλήρωσε τη συμφωνία για την επέκταση του Προγράμματος συντήρησης και γενικής επισκευής παρελκομένων και κινητήρων για τα Mirage 2000 του Κατάρ.
▪ πέτυχε την είσοδο στις αγορές της Ινδίας και της Πολωνίας με την υπογραφή συμβάσεων με τις εταιρείες Tata Advanced Systems Ltd και WZL-2 αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή η ΕΑΒ:
▪ βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης της σύμβασης για την ολική υποστήριξη των πτητικών μέσων του Λιμενικού Σώματος για τα έτη 2015-2019.
▪ αναμένει την ανάληψη του έργου συντήρησης και αναβάθμισης των αεροσκαφών P-3 του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι συμβάσεις αυτές θα προστεθούν στο ανεκτέλεστο έργο 520 εκ. ευρώ που ήδη διαθέτει η ΕΑΒ.

‘Αύριο’
Με εχέγγυα όλα τα ανωτέρω, η ΕΑΒ στοχεύει στην αξιοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών ευκαιριών:
1. Σε ό,τι αφορά τον τομέα συντήρησης και αναβάθμισης εναέριων μέσων και γενικά αεροπορικού και ηλεκτρονικού υλικού –τη μεγαλύτερη δραστηριότητα της εταιρείας από πλευράς εσόδου και υποδομών-, σημαντικές ευκαιρίες παρουσιάζονται:

α) στην εγχώρια αγορά (Ένοπλες Δυνάμεις, Δημόσιος Τομέας, Ιδιωτικός Τομέας).

β) στη διεθνή αγορά, με έμφαση σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής (MENA) όπου η εταιρεία έχει ήδη σημαντική παρουσία.

2. Στην παροχή υπηρεσιών Εκπαίδευσης, η ΕΑΒ στοχεύει στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό περιβάλλον μέσω συνεργασιών της με πανεπιστημιακούς φορείς του εξωτερικού για την παροχή ολοκληρωμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης σε Έλληνες και ξένους της.

3. Στο πολιτικό νηολόγιο, στο διεθνές περιβάλλον σημειώνεται σημαντική αύξηση στα μεγέθη που αφορούν πωλήσεις αεροπορικού υλικού. Η αγορά ενδιαφέροντος για την ΕΑΒ για τα πολιτικά εμπορικά αεροσκάφη είναι η αγορά συντηρήσεων και αναβαθμίσεων (MRO). Αυτή περιλαμβάνει τη βαριά συντήρηση των αεροσκαφών και τις μετατροπές, τη συντήρηση πρώτου βαθμού, τη συντήρηση του κινητήρα και των παρελκομένων.

4. Η ΕΑΒ διαθέτει σημαντική εμπειρία σε διεθνείς συμπαραγωγές και έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει προγράμματα από τη φάση ακόμα Έρευνας & Ανάπτυξης ή/και Σχεδίασης, επομένως να συμμετέχει στην ανάπτυξη νέων προγραμμάτων από την έναρξη αυτών μέχρι και το τελικό προϊόν.

Η αξιοποίηση –ή μη- των ανωτέρω προοπτικών υπόκειται σε προϋποθέσεις. Αυτό που απαιτεί η επόμενη μέρα της ΕΑΒ -αλλά και γενικότερα της αμυντικής βιομηχανίας- είναι:
▪ H εκπόνηση Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής,
▪ H δημιουργία Ενιαίου Εθνικού Φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας υπό δημόσιο έλεγχο -που θα λειτουργεί ωστόσο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια- σε συνδυασμό με στοχευμένες μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία ενός ρεαλιστικού πλαισίου ανάπτυξης που θα ενισχύσει περαιτέρω τη διαφάνεια, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια,
▪ Η διερεύνηση όλων των επιχειρηματικών δυνατοτήτων στην εγχώρια και διεθνή αγορά,
▪ Η ενίσχυση, ανάδειξη και ορθολογική διοίκηση & αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού,
▪ Η επίτευξη μικρο και μακροοικονομικής σταθερότητας που θα οδηγήσει σταδιακά στην εξάλειψη συγκεκριμένων προβλημάτων και, εν τέλει,
▪ Η υποστήριξη των υπαρχόντων συστημάτων αλλά παράλληλα η παραγωγή ‘νέας αξίας’ στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας.