GLSDB: Το όπλο μεγάλου βεληνεκούς που σκέφτονται οι ΗΠΑ να στείλουν στην Ουκρανία [vid]

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ εξετάζει μια πρόταση της Boeing να προμηθεύσει την Ουκρανία με φθηνές, μικρές βόμβες ακριβείας τύπου GLSDB, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές.

Τα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ και των συμμάχων έχουν αρχίσει να εξαντλούνται και η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη ανάγκη για πιο εξελιγμένα όπλα καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται. Το προτεινόμενο σύστημα της Boeing, που ονομάζεται Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), είναι ένα από τα σχέδια για την παραγωγή νέων πυρομαχικών για την Ουκρανία και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, γράφει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Το GLSDB θα μπορούσε να παραδοθεί ήδη από την άνοιξη του 2023. Συνδυάζει μια βόμβα μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) με έναν κινητήρα πυραύλων M26, τα οποία διαθέτει στα αποθέματα του το Πεντάγωνο.

Η εισβολή στην Ουκρανία αύξησε τη ζήτηση για όπλα και πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής, ενώ οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη «δίνουν πολλές παραγγελίες» για μια σειρά νέων οπλικών συστημάτων καθώς δίνουν τους παλιούς εξοπλισμούς τους την Ουκρανία.

Αν και μερικές μονάδες GLSDB έχουν ήδη κατασκευαστεί, υπάρχουν αρκετά υλικοτεχνικά εμπόδια για να προχωρήσουν οι επίσημες προμήθειες.

Φθηνό και εύκολο στην παραγωγή το αμερικανικό όπλο 

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απορρίψει τα ουκρανικά αιτήματα για τον πύραυλο ATACMS βεληνεκούς 297 χλμ, το βεληνεκές 150 χλμ του GLSDB θα επέτρεπε στην Ουκρανία να χτυπήσει πολύτιμους στρατιωτικούς στόχους που ήταν μέχρι τώρα απρόσιτοι και θα τη βοηθούσε να συνεχίσει τις αντεπιθέσεις της, στοχεύοντας τις ρωσικές θέσεις πίσω από την πρώτη γραμμή. Το GLSDB κατασκευάζεται από κοινού από τη SAAB και την Boeing και βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2019.

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Reuters – μια πρόταση της Boeing προς την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM), η οποία επιβλέπει τα όπλα που κατευθύνονται στην Ουκρανία – τα κύρια στοιχεία του GLSDB θα προέρχονται από τα τρέχοντα αποθέματα των ΗΠΑ.

Ο κινητήρας πυραύλων M26 είναι σχετικά φθηνός και εύκολος στην παραγωγή και η βόμβα GBU-39 κοστίζει περίπου 40.000 δολάρια η καθεμία, καθιστώντας το ολοκληρωμένο GLSDB φθηνό και τα κύρια εξαρτήματά του άμεσα διαθέσιμα. Αν και η αυξημένη ζήτηση έχει πιέσει αρκετά τις βιομηχανίες όπλων, αυτοί οι παράγοντες καθιστούν δυνατή την παραγωγή του συγκεκριμένου όπλου μέχρι τις αρχές του 2023, αν και με χαμηλό ρυθμό παραγωγής.

Το GLSDB καθοδηγείται από GPS, μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένες ηλεκτρονικές παρεμβολές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της SAAB. Το GBU-39 – το οποίο θα λειτουργούσε ως η κεφαλή του GLSDB – έχει μικρά φτερά που του επιτρέπουν να φτάσει στα πάνω από 100 χιλιόμετρα βεληνεκές.

Πηγή: Reuters