GMD: Οι ΗΠΑ έστειλαν “μήνυμα” σε Κίνα και Ρωσία για τους βαλλιστικούς πυραύλους – ΒΙΝΤΕΟ

Μετά το “πάγωμα” της Συνθήκης INF, τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε ενέργειες και αποφάσεις που σίγουρα “προκαλούν” ενώ ενισχύουν το δίλημμα ασφαλείας στις διακρατικές τους σχέσεις.

Η τελευταία “πράξη” ήταν οι δοκιμές ιδιαίτερα ισχυρών αμερικανικών πυραύλων, οι οποίοι έχουν ως στόχο να “αχρηστεύσουν” τους εχθρικούς βαλλιστικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ, γεγονός που έκανε τόσο την Ρωσία όσο και την Κίνα να “ιδρώσουν”.

Ειδικότερα, Η αμερικανική υπηρεσία πυραυλικής άμυνας (US Missile Defence) και ο αεροδιαστημικός κολοσσός Boeing εκτόξευσαν για πρώτη φορά δύο επίγεια συστήματα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων,ενισχύοντας έτσι το υφιστάμενο σύστημα προστασίας των ΗΠΑ από διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με δήλωση του Missile Defence Agency των ΗΠΑ “δύο πύραυλοι τύπου GMD (Ground Midcourse Defence) εκτοξεύθηκαν, με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους, τη Δευτέρα από την βάση Vandenberg της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλιφόρνια,με σκοπό την αναχαίτιση ενός προσομοιωμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύθηκε από μια τοποθεσία δοκιμών στη νήσο Kwajalein στον Ειρηνικό” , φωτογραφίζοντας έτσι ενδεχόμενη απειλή από την Κίνα.

Στη δοκιμή, ένα πύραυλος αναχαίτισης χτύπησε τον στόχο στο διάστημα, ενώ ο δεύτερος πύραυλος “παρατήρησε” την προαναφερθείσα αναχαίτιση και προχώρησε στην καταστροφή των περαιτέρω θραυσμάτων για να εξασφαλίσει την πλήρη και ολοκληρωτική εξουδετέρωση της απειλής.

«Τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτή τη δοκιμασία θα ενισχύσουν την αντιπυραυλική άμυνα για τα επόμενα χρόνια και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μας στο σύστημα», δήλωσε ο Paul Smith, αντιπρόεδρος της Boeing και διευθυντής προγράμματος Ground Midcourse Defense, ενώ προσέθεσε ότι «συνεχίζουμε να αυξάνουμε την αξιοπιστία του συστήματος, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να επεκτείνει τον αριθμό τέτοιου είδους πυραύλων που προστατεύουν τη χώρα».

Οι πύραυλοι GMD βρίσκονται τόσο στη βάση Vandenberg της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ όσο και στο Fort Greely της Αλάσκας, ενώ το σύστημα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολυεπίπεδης αρχιτεκτονικής της πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ έναντι των εχθρικών διηπειρωτικών και μη βαλλιστικών πυραύλων, με τη εταιρεία Boeing να είναι ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος πυραύλων GMD από το 2001.

Δείτε βίντεο:

Πηγή: Defence Aviation