Η Ουγγαρία παρέλαβε τα δύο τελευταία μαχητικά αεροσκάφη Gripen C από τη Saab, ολοκληρώνοντας την παραγγελία των επιπλέον τεσσάρων αεροσκαφών που είχε κάνει το 2024.
Τα δύο τελευταία μαχητικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση του Κετσκεμέτ, ενώ τα πρώτα δύο παραδόθηκαν μόλις τον περασμένο τον Απρίλιο.
Οι τελευταίες προσθήκες φέρνουν τον στόλο της Βουδαπέστης σε 18 αεροσκάφη Gripen C/D – 16 μαχητικά Gripen C και δύο εκπαιδευτικά Gripen D.
«Είμαστε περήφανοι για την Ουγγρική Πολεμική Αεροπορία, η οποία πλέον χρησιμοποιεί μαχητικά Gripen εδώ και 20 χρόνια. Χάρη στο συμβόλαιο υποστήριξης και παροχής υπηρεσιών, ο ουγγρικός στόλος Gripen θα διατηρήσει υψηλή διαθεσιμότητα και θα αναβαθμίζεται συνεχώς για να εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της αποστολής για τουλάχιστον μια δεκαετία», δήλωσε ο Lars Tossman, Ανώτερος Αντιπρόεδρος και επικεφαλής του επιχειρηματικού τομέα Αεροναυτικής της Saab.
Τα αεροσκάφη JAS 39 Gripen C και D της Saab είναι σχεδόν πανομοιότυπα στις τεχνικές τους προδιαγραφές.
Κάθε αεροσκάφος έχει μήκος περίπου 14 μέτρα, άνοιγμα φτερών 8 μέτρα και μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου 14.000 κιλά.
Τόσο το Gripen C όσο και το D μπορούν να επιχειρήσουν με μέγιστη ταχύτητα Mach 2 (2.470 χιλιόμετρα/ανά ώρα), ανώτατο όριο λειτουργίας 16.000 μέτρα και εμβέλεια 2.200 ναυτικών μιλίων (4.074 χιλιόμετρα).
Η κύρια διαφορά τους έγκειται στη χωρητικότητα του πληρώματος.
Το μονοθέσιο Gripen C είναι βελτιστοποιημένο για μάχη, ενώ το διθέσιο Gripen D χρησιμοποιείται συνήθως για προηγμένη εκπαίδευση πιλότων και σύνθετες αποστολές που απαιτούν έναν ειδικό αξιωματικό οπλικών συστημάτων.
Και οι δύο παραλλαγές είναι επίσης πλήρως οπλισμένες και είναι ικανές να μεταφέρουν μια σειρά όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων αέρος-αέρος AIM-120 AMRAAM , Meteor, IRIS-T και AIM-9 Sidewinder.




