OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Guardian: Ο Ζελένσκι καλεί τον Μπάιντεν να «περάσει στην Ιστορία» επιτρέποντας ουκρανικά πλήγματα στη Ρωσία

21/09/2024 - 13:04
SCALP
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προτρέπει τον Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο εσωτερικό της Ρωσίας και να κερδίσει «μια θέση στην ιστορία ενισχύοντας την Ουκρανία» πριν εγκαταλείψει την εξουσία, αναφέρει σήμερα (21/9/2024) ο Guardian.

Μιλώντας πριν από ένα κρίσιμο ταξίδι την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφια για την προεδρία, Κάμαλα Χάρις, και θα απευθυνθεί στον ΟΗΕ, ο Ζελένσκι είπε ότι θα παρουσιάσει ένα «σχέδιο νίκης» για τον τερματισμό του πολέμου.

Το όραμά του για μια «δίκαιη ειρήνη» δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης στο Κίεβο, ο Ζελένσκι είπε ότι αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος με δυτικούς πυραύλους – κάτι που το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμο να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους cruise Storm Shadow. Αλλά ο Λευκός Οίκος παραμένει επιφυλακτικός. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, απέτυχε να επιλύσει το ζήτημα κατά την συνομιλία του την περασμένη εβδομάδα με τον Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον.

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι δεν είχε δοθεί πράσινο φως, παρά τους μήνες άσκησης πίεσης σε υψηλό επίπεδο. «Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα όπλα στο έδαφος της Ρωσίας, εναντίον οποιωνδήποτε στόχων και σε οποιαδήποτε απόσταση», είπε.

«Είναι αργά για τους ATACMS…»

Οι Storm Shadows, το γαλλικό ισοδύναμο SCALP και οι αμερικανικοί ATACMS «δεν έχουν παρασχεθεί στους αριθμούς που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε ο Ζελένσκι. Υποστήριξε ότι η απροθυμία των διεθνών εταίρων θα μπορούσε να εξηγηθεί από τον φόβο της «κλιμάκωσης» με τη Μόσχα – μια ανάλυση που το Κίεβο δεν συμμερίζεται.

Ερωτηθείς πώς θα μπορούσε να πείσει τον Μπάιντεν όταν συναντηθούν την Πέμπτη, ο Ζελένσκι ανέφερε το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος είχε στο παρελθόν «αλλάξει τις απόψεις του» μετά από «δύσκολες συζητήσεις». Ορισμένα μέλη του περιβάλλοντός του στις ΗΠΑ υποστήριξαν τα πλήγματα, είπε – κάτι που ήταν «ήδη ένα επίτευγμα».

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε: «Ο Μπάιντεν μπορεί να ενισχύσει την Ουκρανία και να λάβει σημαντικές αποφάσεις για να γίνει ισχυρότερη η Ουκρανία και να προστατεύσει την ανεξαρτησία της όσο είναι πρόεδρος των ΗΠΑ. Νομίζω ότι είναι μια ιστορική αποστολή τελικά».

Εκτός από τη συνάντησή του με την Χάρις, ο Ζελένσκι είπε ότι «πιθανότατα» θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη ή την Παρασκευή. «Οι ομάδες μας είναι σε επαφή. Το κύριο πράγμα είναι να έχουμε χρόνο [μαζί]… Νομίζω ότι θα είναι σημαντικό και για τους δυο μας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι περιέγραψε την εισβολή της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας την 6η Αυγούστου ως επιτυχημένη, υπονοώντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μελλοντικών διαπραγματεύσεων. Είπε ότι η επιχείρηση εμπόδισε τη Μόσχα να ξεκινήσει τη δική της επίθεση στη βόρεια επαρχία Σούμι της Ουκρανίας, καθώς ο «εχθρός» αναγκάστηκε να αναδιατάξει 42.000 στρατιώτες από άλλα μέρη της πρώτης γραμμής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε πως τα οι πύραυλοι ATACMS δεν αρκούν πλέον για τα πλήγματα που σχεδιάζει εντός του ρωσικού εδάφους, καθώς η Ρωσία έχει ήδη μετακινήσει αεροπλάνα σε άλλα, πιο απομακρυσμένα αεροδρόμια, έξω από το βεληνεκές των εν λόγω πυραύλων. «Δεν μπορούμε απλά να μιλάμε για ATACMS. Γιατί; Επειδή είναι πολύ αργά», δήλωσε ο Ζελένσκι, λέγοντας ότι χρειάζονται «σοβαρές αποφάσεις».

Οι πύραυλοι ATACMS έχουν βεληνεκές 300 χλμ. και μπορούν να μεταφέρουν πυρομαχικά διασποράς. Είναι πιθανό να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί στην καταστροφή ρωσικών βάσεων και στρατιωτικών διαδρόμων, από όπου ξεκινούν αεροπορικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών πόλεων, λένε ειδικοί σε θέματα άμυνας.

Οι πύραυλοι Storm Shadow αναπτύχθηκαν μαζί με τη Γαλλία και βασίζονται στα συστήματα καθοδήγησης των ΗΠΑ. Περιλαμβάνουν ιταλικά εξαρτήματα. Και οι τέσσερις χώρες πρέπει να υπογράψουν οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους που συνδέονται με τη χρήση τους, ακόμη και αν δεν είναι οι ίδιες οι άμεσοι προμηθευτές.

Πηγή: Guardian

Tags: ATACMSSCALPSTORM SHADOWΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙΠΥΡΑΥΛΟΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣΡΩΣΙΑΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Related Posts

Tayfun - Yildirimhan
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Welt: Η Γερμανία ενδιαφέρεται για τους τουρκικούς πυραύλους Yildirimhan και Tayfun

15/05/2026 - 16:01
StormBreaker
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

StormBreaker: Με τις «έξυπνες» βόμβες ακριβείας θα εξοπλιστούν τα βρετανικά F-35 εν αναμονή των SPEAR-3 [vid]

15/05/2026 - 13:51
KC-46
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

KC-46: Συμφωνία Boeing και USAF για να «εκτοξευθούν» οι διαθεσιμότητες των ιπτάμενων τάνκερ

15/05/2026 - 13:06

Διαβάστε Επίσης

Welt: Η Γερμανία ενδιαφέρεται για τους τουρκικούς πυραύλους Yildirimhan και Tayfun

Αραγτσί: Το Ιράν δεν εμπιστεύεται τις ΗΠΑ – Είμαστε έτοιμοι και διαπραγματεύσεις και για πόλεμο

Τραμπ: Μιλήσαμε με τον Σι για Ταϊβάν και Ιράν – Είναι πεπεισμένος ότι η Τεχεράνη δεν πρέπει να έχει πυρηνικά

StormBreaker: Με τις «έξυπνες» βόμβες ακριβείας θα εξοπλιστούν τα βρετανικά F-35 εν αναμονή των SPEAR-3 [vid]

HAE: Επιταχύνουν την κατασκευή πετρελαιαγωγού που θα παρακάμπτει τα Στενά του Ορμούζ

KC-46: Συμφωνία Boeing και USAF για να «εκτοξευθούν» οι διαθεσιμότητες των ιπτάμενων τάνκερ

Ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισε τις περικοπές αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη

RCH 155: Το Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύεται 72 αυτοκινούμενα πυροβόλα αξίας 1,35 δισεκ δολαρίων

Top News

Eurovision 2026: Η σειρά εμφάνισης που κρίνει το παιχνίδι και το νέο televoting - Η «χρυσή» 17η θέση και η δύσκολη 6η του Ακύλα

Ελληνοαυστραλός σχεδιαστής μόδας έβαλε μοντέλο να σέρνει γυναίκα από τα πόδια

Survivor: Βίντεο από το σκάφος που ακρωτηρίασε τον Σταύρο Φλώρο να περνά με ταχύτητα από την περιοχή των αγωνισμάτων

Η Ελένη Μενεγάκη μπήκε σε summer mood - Οι selfies που ανέβασε στο Instagram και έδειξε τη βέρα της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert