H145M: Η Bundeswehr υπέγραψε συμφωνία προμήθειας 62 ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων με option για άλλα 20

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας (Bundeswehr) υπέγραψαν συμφωνία με την Airbus Helicopters για την προμήθεια έως και 82 ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων τύπου H145M, τα οποία έχει αγοράσει και η Εθνική Φρουρά της Κύπρου, γεγονός που αποδεικνύει την αξία των ελικοπτέρων αυτών στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα, η σύμβαση προβλέπει την παράδοση στην Bundeswehr συνολικά 62 ελικοπτέρων με δικαίωμα προαίρεσης (option) για ακόμη 20 ελικόπτερα, ενώ ακόμα περιλαμβάνει την εν συνεχεία υποστήριξη των H145M για επτά χρόνια, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο υψηλά ποσοστά διαθεσιμότητας.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Ο γερμανικός Στρατός Ξηράς αναμένεται να παραλάβει 57 ελικόπτερα και οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας (Luftwaffe) θα παραλάβουν τα υπόλοιπα πέντε. Το H145M είναι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων που είναι ικανό να εκτελέσει ένα ευρύ φάσμα αποστολών και μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Ακόμα, το ελικόπτερο αυτό έχει την δυνατότητα διαλειτουργικότητας με μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα και αεροσκάφη, χάρη στα προηγμένα συστήματα ζεύξης δεδομένων και επικοινωνίας που διαθέτει. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει δημοσίως γνωστό το κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να φτάσει έως και τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Τα χαρακτηριστικά των H145M

Τα ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων τύπου 145M της Airbus έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 3,8 τόνους με ωφέλιμο φορτίο 1,9 τόνους, ενώ μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες έως και 240 χιλιόμετρα με αυτές τις συνθήκες, έχοντας μέγιστη αυτονομία 638 χιλιομέτρων και μέγιστη αντοχή 3μιση ωρών.

Διαθέτει πολυβόλο των 20 χιλιοστών, πυροβόλο των 12 χιλιοστών και εκτοξεύει βλήματα και ρουκέτες των 70 χιλιοστών. Πρόσφατα πραγματοποίησε επιτυχημένη βολή του κατευθυνόμενου αντιαρματικού βλήματος SPIKE-ER2, γεγονός που αναδεικνύει την χρησιμότητά του απέναντι σε τεθωρακισμένες δυνάμεις και αντίξοα επιχειρησιακά περιβάλλοντα.