OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

HALO: «Μεγάλο βήμα» για το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό – Αναπτύσσει υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο

30/03/2023 - 16:45
ΗΠΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ υπέγραψε νέα σύμβαση με τις εταιρείες Raytheon και Lockheed Martin για την ανάπτυξη ενός νέου υπερηχητικού αντιπλοϊκού πυραύλου εκτόξευσης από αέρος (Hypersonic Air Launched Offensive Anti-Surface – HALO).

Το HALO αναμένεται να μπει σε υπηρεσία την επόμενη δεκαετία, επιτρέποντας στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να λειτουργεί σε αμφισβητούμενα πεδία μάχης και σε δύσκολα περιβάλλοντα χωρίς εναέρια πρόσβαση (A2/AD).

Η Διοίκηση Ναυτικών Αεροπορικών Συστημάτων του Ναυτικού (NAVAIR) ανακοίνωσε την ανάθεση της σύμβασης την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με την NAVAIR, οι συμφωνίες έχουν συνολική συνολική συνολική αξία περίπου 116 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν είναι σαφές πόσα έλαβε κάθε εταιρεία. Περιλαμβάνουν μια προκαταρκτική ανασκόπηση του σχεδιασμού της πρόωσης του πυραύλου έως τον Δεκέμβριο του 2024.

Αναβάθμιση σε τρέχοντες αντιπλοϊκούς πυραύλους

Το Πολεμικό Ναυτικό έλαβε σχεδόν 151,9 εκατομμύρια για αυτό το πρόγραμμα  HALO, στον προϋπολογισμό του για το οικονομικό έτος 2023. Ζητά σχεδόν 95,8 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στο αίτημα προϋπολογισμού της για το επερχόμενο οικονομικό έτος 2024 για αυτό το πρόγραμμα, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Φάση 2 του Offensive Anti-Surface Warfare (OASuW).

Τα έγγραφα προϋπολογισμού του Πολεμικού Ναυτικού αναφέρουν επίσης ότι στοχεύει να κάνει την πρώτη δοκιμή πτήσης το 2026. 

Το όπλο αναμένεται να αποκτήσει την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα μέχρι το 2029. Το HALO προορίζεται να είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενος από τα αεροσκάφη του Ναυτικού, με μεγαλύτερη ικανότητα αντιεπιφανειακού πολέμου από τα σημερινά αντιπλοϊκά όπλα.

Ο προκάτοχος του HALO, ο αντιπλοϊκός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς (LRASM), βρίσκεται επί του παρόντος στα F/A-18 του Πολεμικού Ναυτικού και B-1B της Πολεμικής Αεροπορίας. Για να καλυφθεί το κενό έως ότου τεθεί σε λειτουργία ο πύραυλος HALO, το Πολεμικό Ναυτικό θα αναβαθμίσει τις ικανότητες του υπάρχοντος LRASM.

Ο πύραυλος LRASM βασίζεται στοn JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile – Extended Range) με βεληνεκές πάνω από 200 ναυτικά μίλια (370 χιλιόμετρα).

Επίσης, δεν είναι γνωστό σε ποια αεροσκάφη θα τοποθετηθούν οι νέοι πύραυλοι, καθώς το US Navy αναμένεται να αποκτήσει δεκάδες F-35. Ωστόσο, η τοποθέτηση ενός τέτοιου πυραύλου στο εξωτερικό μέρο του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, θα επηρεάσει αρνητικά τις stealth δυνατότητές του.

Με πληροφορίες από: Naval News, The Drive

Tags: HALOLOCKHEED MARTINRAYTHEONUS NAVYΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟΑΝΤΙΠΛΟΊΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙΗΠΑΥΠΕΡΗΧΗΤΙΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Related Posts

Τραμπ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

«Βόμβα» Τραμπ: Τα θωρηκτά επιστρέφουν με το USS Defiant κλάσης Trump – «Θα είναι τα καλύτερα στον κόσμο»

23/12/2025 - 09:06
Ισραήλ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Το «ισραηλινό αποτύπωμα» στην ελληνική αποτροπή: Οι συμφωνίες που αλλάζουν τα δεδομένα σε Αιγαίο, Θράκη και Ανατολική Μεσόγειο

23/12/2025 - 05:06
JF-17 - Πακιστάν - Χάφταρ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Λιβύη: «Deal» Χάφταρ με το Πακιστάν για 16 μαχητικά JF-17 και εξοπλισμούς αξίας άνω των 4 δισ. δολαρίων

22/12/2025 - 17:24

Διαβάστε Επίσης

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Πηγές ΥΠΕΘΑ για το νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις: «Δεν υπάρχει προσωπική διαφορά ούτε κρυφές μειώσεις»

Οργή Ζελένσκι με τα νέα ρωσικά φονικά πλήγματα στην Οδησσό: Αυτές είναι οι προτεραιότητες της Μόσχας

Κίεβο: Μπλακ άουτ μεγάλης έκτασης από ρωσικά πλήγματα – Απογείωσε μαχητικά η Πολωνία για να προστατέψει τον εναέριο χώρο της

Τραμπ: «Έχουμε ανάγκη τη Γροιλανδία για την εθνική μας ασφάλεια απέναντι σε Κίνα – Ρωσία» [vid]

SOUTHCOM: Νέα φονική επίθεση εναντίον σκάφους με «ναρκωτρομοκράτες» στον Ειρηνικό [vid]

«Βόμβα» Τραμπ: Τα θωρηκτά επιστρέφουν με το USS Defiant κλάσης Trump – «Θα είναι τα καλύτερα στον κόσμο»

Τέξας: Πέντε νεκροί από συντριβή αεροσκάφους της μεξικανικής Αεροπορίας Ναυτικού

Top News

Καιρός: Καταιγίδες και βροχές από το απόγευμα μέχρι τα Χριστούγεννα - Χιόνια θα «ντύσουν» τη βόρεια Ελλάδα

Παύλος Σταματόπουλος για το πρόβλημα υγείας του: «Υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να μην ξυπνούσα»

Δέσποινα Μοιραράκη: Ο απαγορευμένος έρωτας στην Περσία, η απώλεια κιλών κι ο θάνατος του Γιάννη Κοντούλη

Παχυσαρκία: Ξεκινάει σήμερα το πρόγραμμα με 30.000 δικαιούχους - Ποιοι δικαιούνται δωρεάν φάρμακα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert