Handelsblatt: Η Γερμανία θα κατασκευάσει τον «διάδοχο» του Leopard 2 με Σουηδία, Ισπανία και Ιταλία – «Στην απέξω» η Γαλλία

Η Γερμανία υπέγραψε συμφωνίες με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία για την ανάπτυξη ενός άρματος μάχης που θα αντικαταστήσει τα Leopard 2, ανέφερε χθες Τετάρτη η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Εάν επιβεβαιωθεί είναι βέβαιο πως μια τέτοια συμφωνία θα «εκνευρίσει» τη Γαλλία, η οποία, το 2017, συμφώνησε με το Βερολίνο να αναπτύξει ένα κοινό γαλλογερμανικό τανκ για να διαδεχθεί το γερμανικό Leopard 2 και το γαλλικό Leclerc, ένα πρόγραμμα που πλήττεται από καθυστερήσεις και διαφωνίες, όπως έγραψε και το OnAlert.

Το νέο πρόγραμμα πρόκειται να λάβει χώρα υπό την ηγεσία των Krauss-Maffei Wegmann (KMW) και Rheinmetall, των γερμανικών εταιρειών που κατασκευάζουν το Leopard 2, ανέφερε η Handelsblatt, επικαλούμενη ανώνυμες βιομηχανικές και πολιτικές πηγές.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι εταίροι στη συμφωνία σχεδίαζαν να υποβάλουν αίτηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας για χρηματοδότηση ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, προσθέτοντας ότι το έργο θα περιλαμβάνει επίσης τη σουηδική Saab και την ιταλική Leonardo. Δεν είναι γνωστό ποια ισπανική εταιρεία θα εμπλέκεται.

Οι διαφωνίες Γαλλίας και Γερμανίας

Οι καθυστερήσεις στο γαλλογερμανικό πρόγραμμα Main Ground Combat System (MGCS) έχουν προκαλέσει προβλήματα στις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Γερμανίας δήλωσαν τον Ιούλιο ότι προσπάθησαν να δώσουν νέα ώθηση στο εγχείρημα και ανέθεσαν στους αρχηγούς του στρατού τους να καθορίσουν τις πρόχειρες γραμμές των δυνατοτήτων του νέου τανκ, ώστε να έχουν έτοιμο ένα βασικό έγγραφο μέχρι το τέλος του έτους.

Η Handelsblatt, ωστόσο, ανέφερε ότι οι χώρες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τις προδιαγραφές του τανκ, με τη Γαλλία να στοχεύει σε ένα μάλλον ελαφρύ όχημα ενώ η Γερμανία επέλεξε ένα πιο βαριά τεθωρακισμένο άρμα.

Ο γαλλικός στρατός έχει έντονη παρουσία στην Αφρική, όπου είναι λογικό να υπάρχει ένα ελαφρύτερο όχημα που μπορεί να μεταφερθεί πιο εύκολα αεροπορικώς. Η Γερμανία, αντίθετα, βλέπει τη μεγαλύτερη απειλή να προέρχεται από τη Ρωσία.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου