Hawk: Έφτασε στην Ουκρανία η πρώτη παρτίδα συστημάτων αεράμυνας από την Ισπανία

Η Ισπανία παρέδωσε στην Ουκρανία την πρώτη παρτίδα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Hawk, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρεζνίκοφ.

«Τα 1α μας γεράκια ήρθαν από την Ισπανία», έγραψε στο Twitter σήμερα Παρασκευή μετά από τη συνάντηση που είχε με την Ισπανίδα ομόλογό του Μαργαρίτα Ρόμπλες στην Οδησσό.

Οι υπουργοί τίμησαν μαζί τη μνήμη των ηρώων που έχασαν τη ζωή τους σε μάχες για την Ουκρανία και επισκέφθηκαν Ουκρανούς στρατιώτες σε νοσοκομείο.

«Η Ισπανία στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας: η ανθρωπιστική βοήθεια και η βοήθεια για την ασφάλεια θα συνεχιστεί. Περισσότεροι από τους στρατιώτες μας θα εκπαιδευτούν στην Ισπανία», δήλωσε ο Ρέζνικοφ. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η Ισπανία θα κάνει δωρεά 4,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο για να βοηθήσει τη χώρα να επισκευάσει το σύστημα ηλεκτροδότησης, το 40% του οποίου έχει καταστραφεί από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Kαι οι ΗΠΑ έχουν συμπεριλάβει τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Hawk στο τελευταίο πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, καθώς το Κίεβο κάνι έκκληση από τους συμμάχους του να σταλούν περισσότερα συστήματα αεράμυνας για να προστατευθούν οι κρίσιμες υποδομές της χώρας και οι ζωές των αμάχων.

Ξανά στόχος η ουκρανική πρεσβεία στη Μαδρίτη

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη έλαβε σήμερα ένα δέμα που περιείχε μάτια ζώων, το τελευταίο σε μια σειρά παρόμοιων «ματωμένων πακέτων» που εστάλησαν σε ουκρανικές διπλωματικές αποστολές σε ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσαν Ουκρανοί και Ισπανοί αξιωματούχοι.

Η αστυνομία απέκλεισε το κτίριο στην ισπανική πρωτεύουσα και άρχισε να ερευνά την περιοχή με σκύλους εκπαιδευμένους να εντοπίζουν ύποπτα αντικείμενα με την όσφρηση.

Τα πακέτα αυτά, τα οποία είχαν περιχυθεί με ένα υγρό με ιδιαίτερο χρώμα και μυρωδιά, εστάλησαν στις πρεσβείες της Ουκρανίας στην Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Κροατία και την Ιταλία, την Αυστρία, όπως επίσης και στα γενικά προξενεία της χώρας στην Νάπολη (Ιταλία), την Κρακοβία (Πολωνία) και στο προξενείο στο Μπρνο (Τσεχία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.

«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε πως μια καλά σχεδιασμένη εκστρατεία τρόμου και εκφοβισμού των ουκρανικών πρεσβειών και προξενείων βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Οι προσπάθειες αυτές (εκφοβισμού) είναι ανώφελες», υπογράμμισε, δείχνοντας τη Ρωσία που υπέστη αρκετές ταπεινωτικές ήττες επί του στρατιωτικού πεδίου τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: Interfax / ΑΠΕ – ΜΠΕ