Heron I: H Τσεχία ρίχνει «άκυρο» στα ισραηλινά UAV – Θέλει να αγοράσει 200 μικρότερα drones

Η Τσεχία ακύρωσε τα σχέδιά της για την απόκτηση μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων Heron I (UAS) από το Ισραήλ, δίνοντας προτεραιότητα στην αγορά μικρότερων τακτικών drone για τον στρατό.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τσεχικής Δημοκρατίας ανακοίνωσαν μια αλλαγή προτεραιοτήτων σχετικά με την προμήθεια μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων. Αντί για τρία μεγάλα drones, η Πράγα θα δώσει προτεραιότητα στην αγορά άνω των 200 μικρότερων μη επανδρωμένων αεροσκαφών διαφόρων τύπων.

Τον Αύγουστο του 2022, το Υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποκτήσει τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα Heron I που παράγονται από την ισραηλινή Israel Aerospace Industries (IAI).

Ωστόσο, η συμφωνία για την αγορά των συστημάτων Heron 1 δεν έχει υπογραφεί ακόμη και είναι πλέον αβέβαιο πότε μπορεί να συμβεί αυτό.

Οι Τσέχοι τονίζουν τη σημασία της ενίσχυσης των ικανοτήτων αναγνώρισης και πληροφοριών σε τακτικό επίπεδο για την παροχή υποστήριξης ISR στις χερσαίες επιχειρήσεις.

Η Πράγα δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τον συγκεκριμένο τύπο μη επανδρωμένου αεροσκάφους που θέλει να αγοράσει. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το συνολικό κόστος αγοράς περισσότερων από 200 μικρότερων drone θα είναι χαμηλότερο από την προγραμματισμένη απόκτηση τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Heron I από το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από: Defence Industry Europe