Heron: Η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει το μέλλον των ισραηλινών drones που «φυλάνε» το Αιγαίο

Την Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας «Ιsrael Aerospace Industries (IAI)», της κατασκευάστριας εταιρείας των UAV Heron,, κ. Orna Shemesh (Director, Marketing&Sales, Military Aircraft Group), κ. Σταύρο Τσακιρόπουλο (Εξωτερικός Συνεργάτης), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων επί της συνέχισης χρήσης του Heron υπό τη Διακρατική Συμφωνία Σ.010Γ/20, το ενδεχόμενο της απόκτησης επιπλέον ικανοτήτων SIGINT, καθώς και η ενημέρωση της εταιρείας σχετικά με τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron που έχει αποκτήσει με leasing η Ελλάδα από το Ισραήλ, έφτασαν στη χώρα μας τον Απρίλιο του 2021. Τα ισραηλινά drones αναπτύχθηκαν ως «απάντηση» στα drones που έστελνε η Τουρκία στον Έβρο και το Αιγαίο. Μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις  εικόνα και πληροφορίες από το Αιγαίο 24 ώρες το 24ωρο.

Tην περασμένη εβδομάδα, στις 12 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση – επίδειξη από εκπροσώπους της εταιρείας ΙΑΙ.

Αυτή τη φορά, η επίδειξη έγινε σε επιτελείς του ΓΕΣ και αφορούσε σύγχρονα τεχνολογικά προϊόντα για την αναβάθμιση των συστημάτων αναγνώρισης και επιτήρησης των ΤΤΟΑ Μ1117, καθώς και προτάσεις για κρυπτογραφημένες ασύρματες επικοινωνίες και οχήματα ειδικών επιχειρήσεων.