HIMARS: Ουκρανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύονται ήδη στα πυραυλικά συστήματα

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Πενταγώνου, οι Αμερικανοί έχουν ξεκινήσει ήδη την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών στην λειτουργία και την χρήση των πρώτων συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών τύπου HIMARS.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος: «Οι Αμερικανοί εκπαιδευτές εργάζονται με τους Ουκρανούς σε άγνωστη τοποθεσία σε έδαφος τρίτης χώρας. Ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης αναμένεται να διαρκέσει περίπου 3 εβδομάδες». Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των HIMARS στην Ουκρανία αποτελεί μέρος του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων,μ που ενέκρινε η Ουάσινγκτον και περιλαμβάνει τέσσερα πυραυλικά συστήματα τέτοιου τύπου.

Η προετοιμασία για την προμήθεια 

Οι HIMARS είχαν προεγκατασταθεί στην Ευρώπη, προκειμένου να μεταφερθούν πιο γρήγορα στην Ουκρανία και  για να ξεκινήσει η εκπαίδευση το συντομότερο δυνατόν. Οι εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών αυτοί θα επιτρέψουν στα ουκρανικά στρατεύματα να πλήττουν σε μεγαλύτερο βάθος ρωσικές θέσεις κρατώντας τις συστοιχίες τους πιο μακριά από τα μέτωπα.

Οι πύραυλοι που εκτοξεύονται ανά εξάδες από τα HIMARS κατευθύνονται με GPS και έχουν βεληνεκές χονδρικά διπλάσιο από αυτό των κλασικών πυροβόλων με τα οποία έχουν ήδη προμηθεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, όπως τα M777.

Η επιρροή στο πεδίο της μάχης

Στη θεωρία, με αυτούς οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να αναπτύσσουν συστοιχίες εκτός ακτίνας δράσης του ρωσικού πυροβολικού και να πλήττουν εκείνοι στοιχεία του. Θα μπορούσαν επίσης θεωρητικά να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα αυτά για να πλήξουν δίκτυα ή αποθήκες εφοδιασμού του ρωσικού στρατού, μακριά από τις γραμμές επαφής. Όμως οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν στην Ουκρανία τακτικούς πυραύλους ATACMS, δραστικού βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πως τα HIMARS μπορεί να αλλάξουν τον συσχετισμό στρατιωτικής ισχύος στο πεδίο, καθώς ουκρανικός στρατός υποχωρεί στο Ντονμπάς, αντιμέτωπος με δυσανάλογα μεγαλύτερη ισχύ πυρός των δυνάμεων της Μόσχας. Άλλοι αναλυτές όμως προτιμούν να είναι πιο επιφυλακτικοί για τον αντίκτυπο αυτών των οπλικών συστημάτων καθώς ο πόλεμος οδεύει να κλείσει εκατό ημέρες. «Τα HIMARS θα αλλάξουν τον συσχετισμό δύναμης», δήλωσε πριν λίγες μέρες  Αμερικανός αξιωματούχος.

Φωτογραφία Reuters