HMS Anson: «Το πιο προηγμένο υποβρύχιο στον κόσμο» εντάσσεται στην υπηρεσία του Royal Navy

Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το νέο υποβρύχιο κλάσης Astute, το SSN HMS Anson [S-123], εντάσσεται από σήμερα στον στόλο του.

Το SSN HMS Anson θα είναι το πέμπτο υποβρύχιο κλάσης Astute. Το τελευταίο HMS Audacious [S122] και τέταρτο στη σειρά, τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Απριλίου 2020. Το πρώτο υποβρύχιο αυτής της κατηγορίας που τέθηκε σε λειτουργία είναι το HMS Astute [S119] που τέθηκε σε λειτουργία στις 27 Αυγούστου 2010.

Το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία συνολικά επτά υποβρύχια αυτής της κατηγορίας μέχρι το τέλος του 2026. Τα δύο τελευταία υποβρύχια που είναι υπό κατασκευή είναι το HMS Agamemnon [S124] και το HMS Agincourt [S125]. Η BAE Systems κατασκευάζει ολόκληρη την κλάση υποβρυχίων Astute για το Βασιλικό Ναυτικό στο Barrow-in-Furness, μια πόλη-λιμάνι στην Cumbria της Αγγλίας.

Το μήκος του νέου υποβρυχίου είναι 97 μέτρα με εκτόπισμα περίπου 7,400 τόνων. Το HMS Anson τροφοδοτείται από πυρηνικό αντιδραστήρα Rolls-Royce PWR 2 και γεννήτριες ντίζελ MTU των 600 κιλοβάτ. Το υπηρεσιακό βάθος και η μέγιστη τελική ταχύτητα είναι προς το παρόν απόρρητα από το Royal Navy. Διαθέτει έξι σωλήνες που πυροδοτούν τορπίλες Spearfish και είναι επίσης οπλισμένα με πυραύλους cruise Tomahawk Block V.

Η διαδικασία κατασκευής του κράτησε 11 χρόνια, ενώ το συνολικό του κόστος έφτασε τα 20 εκατομμύρια λίρες. Η Βρετανία το χαρακτηρίζει ως «το πιο προηγμένο υποβρύχιο στον κόσμο». Eπίσης, ισχυρίζεται ότι είναι πιο πολύπλοκο ακόμα και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!

Φωτογραφία Royal Navy