HMS Prince of Wales: Επιστρέφει στις θάλασσες το βρετανικό αεροπλανοφόρο [pics]

Το προηγμένο αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales του βρετανικού βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού (Royal Navy) θα επιστρέψει στις θάλασσες αυτές τις ημέρες μετά από μια μακρά περίοδο επισκευών, που είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας, ενώ παράλληλα διαψεύδονται τα όποια σενάρια και «φήμες» περί απόσυρσης και παροπλισμού του.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2022, το αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα μετά τον απόπλου από το λιμάνι του Πόρτσμουθ και αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει σε κοντινό λιμάνι. Επιθεώρηση από δύτες εντόπισε «σημαντικές ζημιές» στον έλικα πρόωσης και «επιφανειακές φθορές» στο πηδάλιο του, με αποτέλεσμα το πολεμικό πλοίο αξίας 3 δισεκατομμυρίων λιρών, μήκους 280 μέτρων και εκτοπίσματος 65.000 τόνων να τεθεί εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας και έκτοτε πραγματοποιούνται έρευνες και τεχνικές εργασίες για την επισκευή του.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο έχει «ιστορικό» με ζημιές και ατυχήματα. Στα τέλη του 2020 είχε πλημμυρίσει το μηχανοστάσιο, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρή ζημιά σε καλωδιώσεις και σε ηλεκτρικά συστήματα του πλοίου, ενώ τα πρώτα δύο χρόνια της επιχειρησιακής του λειτουργίας είχε αναπτυχθεί μόνο για λιγότερες από 90 μέρες.

Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τον περασμένο Μάιο ότι το αεροπλανοφόρο επρόκειτο να επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία έως το φθινόπωρο του 2023. Στο πλαίσιο αυτό, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την επιβολή περιορισμών στον εναέριο χώρο πάνω από τον Κόλπο του Φορθ, όπου αναμένεται να αναπτυχθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις 19 και στις 24 Ιουλίου και ως εκ τούτου σηματοδοτείται η επιστροφή του HMS Prince of Wales σε λειτουργία, όπως επιβεβαιώνουν βρετανικές αμυντικές πηγές πληροφόρησης.

Φωτογραφία αρχείου