HMS Prince of Wales: Πολύ πιθανός ο ελλιμενισμός του αεροπλανοφόρου – «Άκυρο» στις ασκήσεις των F-35B ;

Το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις και αποτελεί κύριο θέμα των βρετανικών μέσω ενημέρωσης, σε σημείο που ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπεν Γουάλας, κλήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ πιθανό το αεροπλανοφόρο να ελλιμενιστεί (κατά πάσα πιθανότητα σε dry dock) προκειμένου να διορθωθούν το ταχύτερο δυνατό τα προβλήματα στην προπέλα. Όπως αναφέρει το Forces, το αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales παρουσίασε τη ζημιά όταν βρισκόταν νοτίως της Νήσου Γουάιτ, δύο μέρες μετά τον απόπλου από το λιμάνι του Πόρτσμουθ και φαίνεται πως με την βοήθεια των ρυμουλκών έφτασε στην περιοχή Gosport, όπου δύτες βούτηξαν για να αναλύσουν καλύτερα την μηχανική βλάβη.

«Άκυρο» στις ασκήσεις των F-35B

Ωστόσο, εκτός από το θέμα που προέκυψε με την προπέλα και την πρόωση του αεροπλανοφόρου, το Royal Navy είχε και άλλη μια «απώλεια« που αφορά την εκπαίδευση και τις ασκήσεις των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35B.

Ο Υποναύαρχος Στιβ Μούρχαους, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και κατάσταση των πλοίων του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, προχώρησε σε δηλώσεις λέγοντας ότι μετά την αρχική αξιολόγηση και εκτίμηση της βλάβης, είναι αρκετά πιθανό ότι το πλοίο θα χρειαστεί επισκευές και αυτό θα επηρεάσει κατ’ επέκταση το πρόγραμμα εκπαιδεύσεων και επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του.

Το HMS Prince ήταν προγραμματισμένο να αναπτυχθεί στον Ατλαντικό και να πραγματοποιήσει επισκέψεις στο Χάλιφαξ του Καναδά, στη Νέα Υόρκη και στην Καραϊβική, προκειμένου να πραγματοποιήσει συνεκπαιδεύσεις με αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, στις οποίες θα «πρωταγωνιστούσαν» τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης τύπου F-35B αλλά και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Όμως κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν θα γίνει στο σύντομο μέλλον.

Φωτογραφία Wikimedia Commons