HMS Queen Elizabeth: Ξεκινάει για τις ΗΠΑ το αεροπλανοφόρο που θα αντικαταστήσει το Prince of Wales στις ασκήσεις με τα F-35B

Το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού αναχώρησε σήμερα, Tετάρτη, από το λιμάνι του Πόρτσμουθ με προορισμό τις ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη από το εκτός δράσης αδελφό-πλοίο του, το HMS Prince of Wales.

Σύμφωνα με το Βασιλικό Ναυτικό, το αεροπλανοφόρο θα αναπτυχθεί πρώτα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ για να αντικαταστήσει το HMS Prince of Wales – καθώς το αδελφό του πλοίο υποβάλλεται σε επισκευές.

Το HMS Prince of Wales αναγκάστηκε να επιστρέψει πρόωρα στη Ναυτική Βάση του Πόρτσμουθ το Σάββατο, αφού μια σύζευξη στον δεξιό άξονα της έλικας έσπασε λίγο μετά την απόπλου. Το αεροπλανοφόρο των 3 δισεκατομμυρίων λιρών θα μπει σε ξηρά δεξαμενή για να υποβληθεί σε επισκευές.

Το HMS Queen Elizabeth αναπτυχθεί στον Ατλαντικό και να πραγματοποιήσει επισκέψεις στο Χάλιφαξ του Καναδά, στη Νέα Υόρκη και στην Καραϊβική, προκειμένου να πραγματοποιήσει συνεκπαιδεύσεις με αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, στις οποίες θα «πρωταγωνιστούν» τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης τύπου F-35B αλλά και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

«Οι επιχειρήσεις αποτελούν μέρος των προσπαθειών του ΝΑΤΟ ενόψει της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το HMS Queen Elizabeth θα επικεντρωθεί κυρίως στις επιχειρήσεις στη Βαλτική και θα συνεργαστεί στενά με δυνάμεις από τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία», αναφέρει η διοίκηση του αεροπλανοφόρου για την ανάπτυξη του μετά το πέρας της έκτακτης συμμετοχής του στις ασκήσεις με τις ΗΠΑ.

Η φρεγάτα HMS Richmond θα συνοδεύει το αεροπλανοφόρο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Με πληροφορίες από: UK Defence Journal / Φωτογραφία Wikimedia Commons