OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Η «αντεπίθεση» των Viper: Σε ρυθμούς «return to green» η ΕΑΒ δίνει αγώνα δρόμου για να καλύψει το χαμένο έδαφος

07/09/2024 - 08:37
F-16 Viper
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Ένα επιπλέον αναβαθμισμένο μαχητικό F-16 Viper από όσα προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός αναμένεται να έχει παραδώσει η ΕΑΒ στην Πολεμική Αεροπορία έως τα τέλη του 2024.

Η προσπάθεια να σταματήσει η διολίσθηση στο ρυθμό παράδοσης των Viper στις Πολεμικές Μοίρες φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, με επόμενο στόχο για το 2025 το  «return to green», το πρόγραμμα που αφορά τον κορμό του οπλοστασίου της HAF. Mε άλλα λόγια, ο επόμενος στόχος είναι να μετατραπεί σε θετικό το πρόσημο όσον αφορά τα μαχητικά που θα παραδίδονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις, ή έστω με χρονική υπέρβαση μικρότερη του ενός χρόνου.

Λόγω της πίεσης του Αεροπορικού Επιτελείου, φαίνεται ότι η ΕΑΒ σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin επιτάχυνε τους τελευταίους μήνες τους ρυθμούς της με αποτέλεσμα να βάλει «φρένο» στη διολίσθηση του προγράμματος.

Η υπερπροσπάθεια του προσωπικού φαίνεται ότι απέδωσε τους πρώτους καρπούς, ωστόσο η αισιοδοξία παραμένει συγκρατημένη, καθώς απομένουν ακόμη 56 υπό αναβάθμιση μαχητικά, δηλαδή τα 2/3 του συνολικού αριθμού, μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να παραδοθούν στα «μπλε φτερά» συνολικά 83 Viper.

H «αντεπίθεση» διαρκείας στη διαδικασία αναβάθμισης θα στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση του προσωπικού το οποίο εργάζεται στο πρόγραμμα με νέους τεχνικούς, οι οποίοι έχουν ήδη προσληφθεί και ολοκληρώνουν την εκπαίδευση.

Επιπλέον, και η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να συνδράμει με τεχνικούς – η αναμενόμενη απόσυρση των F-4 Phantom θα αυξήσει τη «δεξαμενή» διαθέσιμων Στελεχών – ενώ εάν χρειαστεί το προσωπικό θα εργαστεί επιπλέον είτε υπερωριακά είτε σε μια ακόμη βάρδια, προκειμένου το πρόγραμμα να μπει και πάλι στις «ράγες».

Στα υπόστεγα της ΕΑΒ στην Τανάγρα πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες οι τελικές δοκιμές τριών μαχητικών, στα οποία έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες εργασίες αναβάθμισης. Οι τεχνικοί της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin σε συνεργασία με τα Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και του εξειδικευμένου προσωπικού της ΕΑΒ ελέγχουν τα αεροσκάφη, τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα, προκειμένου να ανάψουν το «πράσινο φως» ώστε να παραδοθούν στη 340 Πολεμική Μοίρα «ΑΛΕΠΟΥ».

Viper

Έτσι, και οι δύο Πολεμικές Μοίρες της 115 Πτέρυγας Μάχης θα διαθέτουν στη «φαρέτρα» τους μαχητικά Viper. Έπειτα, σειρά παίρνει η 337 Μοίρα «ΦΑΝΤΑΣΜΑ» για να ολοκληρωθούν οι παραδόσεις Viper στις Μοίρες της 116 Πτέρυγας Μάχης στον Άραξο.

Τόσο οι ιπτάμενοι της 343 Πολεμικής Μοίρας «ΑΣΤΕΡΙ» – οι οποίοι πήραν τα πρώτα αναβαθμισμένα Viper – όσο και οι συνάδελφοί τους στην όμορη 340 Μοίρα «ΑΛΕΠΟΥ» έχουν ήδη συμπληρώσει εκατοντάδες ώρες πτήσης στα αναβαθμισμένα μαχητικά. Και ήδη μιλούν με απόλυτη σιγουριά για αεροσκάφη τα οποία απέχουν κατά πολύ σε δυνατότητες από τα block 52+, με τα οποία πετούσαν μέχρι πρότινος.

Με αιχμή του δόρατος το πανίσχυρο ραντάρ AESA, τους αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας και το σύστημα μεταφοράς δεδομένων Link 16, τα Viper δείχνουν κυρίαρχα στον δικτυοκεντρικό πόλεμο. Το πλήθος πληροφοριών που φτάνει στον ιπτάμενο αλλά και η δυνατότητα προτεραιοποίησης των απειλών σε αέρα, έδαφος και θάλασσα, δίνουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα στο σύγχρονο, πολλαπλών απειλών πεδίο επιχειρήσεων. Και μόνο η δυνατότητα εγκλωβισμού στόχων σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις αρκεί για να εξασφαλίσει αεροπορική κυριαρχία στα Viper.

Tags: F-16VIPERΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ F-16ΕΑΒΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Related Posts

SPIKE NLOS - όπλα - δόγμα αποτροπής
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

05/12/2025 - 05:03
ΚΙΜΩΝ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

04/12/2025 - 20:00
MiG-29
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ουκρανικά drones έπληξαν ρωσικό μαχητικό MiG-29 σε αεροπορική βάση στην Κριμαία [vid]

04/12/2025 - 18:55

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

Top News

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες από την κακοκαιρία Byron - Οι 10 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο

Η κακοκαιρία Byron «έπνιξε» Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο - Βίντεο με τους ορμητικούς χειμάρρους

Συνεχίζεται το ράλι τιμών στα τρόφιμα: Πρωταθλητές με αυξήσεις έως 93%, ψάρια και θαλασσινά

Συνταγή για σούπα βελουτέ ψητής κολοκύθας με γαρίδες

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert